Netjes scheiden doe je zo

Als je gaat scheiden is dat natuurlijk niet leuk. Emotioneel, maar ook praktisch komt er veel bij een scheiding kijken. Iedereen in het gezin heeft er last van. Steeds vaker verlopen scheidingen erg moeizaam en eindigen ze in een zogenaamde vechtscheiding. En degenen die er vooral de dupe van zijn, zijn de kinderen. Jaarlijks hebben zon 16.000 kinderen te maken met ouders die ruzie maken tijdens de echtscheiding. Een ideale scheiding bestaat misschien niet, maar met een aantal handige tips kan je toch proberen het zo netjes mogelijk te doen. We zetten ze kort voor je op een rij.

1. Schakel een mediator in

Als je je scheiding zo soepel mogelijk wilt laten verlopen, kan je het beste een mediator of bemiddelaar inschakelen. Deze is onafhankelijk en kijkt naar de belangen van beide partijen. Een mediator geeft advies en helpt afspraken vast te leggen. Doordat de mediator neutraal in de situatie staat en jullie ondersteunt, verloopt de scheidingsprocedure vaak ook sneller. Als je besluit met een mediator aan de slag te gaan, teken je beiden van te voren een overeenkomst waarin je beiden aangeeft oplossingsgericht mee te werken en de mediator verklaart onpartijdig te zijn. Naast de onderwerpen van problemen worden in de overeenkomst ook de kosten en de geheimhoudingsplicht vastgelegd.

2. Zet de kinderen op de eerste plaats

Jullie gaan niet alleen als partners uit elkaar, het hele gezin gaat uit elkaar. En zeker als er veel ruzie is, moet je je beseffen dat dit erg schadelijk is voor de kinderen. Zorg ervoor dat ze goed weten dat de scheiding niet hun schuld is en praat ook niet slecht over de andere ouder tegen over je kind. Vergeet niet dat zij net zoveel van de andere ouder houden als van jou, dus negatief over de ander praten kwetst je kind.

“Een vechtscheiding is een vorm van kindermishandeling.” – CDA-Kamerlid Mona Keijzer

3. Gedraag je als een volwassene

Jij en je aanstaande ex zijn de volwassenen in het gezin. Gedraag je er dus ook naar. Helemaal in het bij zijn van de kinderen. Geen steken onder water naar elkaar of opmerkingen waarmee je de ander op de kast jaagt of nog erger, je kind pijn mee doet. Wees verstandig, houd de eer aan jezelf en blijf je gedragen als de volwassene. Dat zal niet altijd makkelijk zijn in bepaalde situaties, maar het is echt beter je emoties onder controle te houden wanneer je contact hebt met de ander.

4. Denk aan jezelf

Het klinkt misschien egoïstisch. Maar een scheiding hakt erin en brengt veel stress mee. Er zijn zoveel zaken die geregeld moeten worden en emotioneel ben je er ook niet al te best aan toe. Dus denk vooral ook aan jezelf. Neem af en toe een relaxmoment of verwen jezelf met iets. Positief gedrag zal door kinderen opgemerkt en overgenomen worden.

5. Zorg voor je sociale netwerk

Door je scheiding zal je mensen om je heen kwijtraken; je schoonfamilie, gezamenlijke vrienden. Zorg er daarom voor dat je wel genoeg mensen om je heen hebt, naast je familie bij wie je terecht kunt. Een vriendin waarmee je heel goed kunt praten, een sportvriendin voor de ontspanning, ouders van school als je even opvang nodig hebt. Een groot netwerk om je heen zal je er doorheen helpen.

Wanneer je een scheiding ingaat krijg je hoe dan ook te maken met een zware periode. Probeer er dan samen toch het beste van te maken en zorg er in ieder geval voor dat je kind niet de dupe wordt! Met deze tips in het achterhoofd kun je de scheiding zo gemoedelijk mogelijk laten verlopen.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.