3 FAQ’s over de rol van een echtscheidingsadvocaat bij een scheiding
In Nederland ben je verplicht om een echtscheiding in te dienen door een advocaat. Welke echtscheidingsadvocaat je kiest, mag je zelf bepalen. Kan je bijvoorbeeld goed praten met je ex-partner, dan kunnen jullie samen bij één persoon terecht. Is het lastiger om tot goede afspraken te komen met elkaar, dan is het advies om allebei een aparte advocaat te nemen.
Ben je van plan om te gaan scheiden en wil je meer weten over een echtscheidingsadvocaat? In deze blog worden de 3 meest gestelde vragen beantwoordt.
#1: Wat is de rol van een echtscheidingsadvocaat bij een scheiding?
Een echtscheidingsadvocaat helpt je bij het regelen van je scheiding. Vaak begint het met proces met een intakegesprek. Hierin kan je jouw situatie uitleggen. Vervolgens zal de advocaat jou adviseren over je rechten en plichten. Met elkaar kan een verzoek tot echtscheiding worden samengesteld waar bijvoorbeeld afspraken in staan over de alimentatie of over opvoeding als jullie kinderen hebben. Zeker als je het niet eens bent met je partner, is het advies om op zoek te gaan naar een betrouwbare en goede echtscheidingsadvocaat.
#2: Wat zijn de verschillen tussen een mediator en echtscheidingsadvocaat?
Steeds vaker wordt er gekozen voor scheiden met een mediator. Dit is een neutraal persoon die helpt bij het maken van afspraken. Het belangrijkste doel van een mediator is dat jullie samen tot een oplossing komen, zonder een kant te kiezen. In Nederland is het niet verplicht om hulp te vragen aan een mediator. Wel kan het helpen om bijvoorbeeld vechtscheidingen te voorkomen.
Een echtscheidingsadvocaat daarentegen is wel verplicht in Nederland. Zoals eerder gezegd moet een advocaat het verzoek indienen bij de rechtbank. Nog een belangrijk verschil is dat een advocaat wel kiest voor één partij. Je krijgt de hulp die je nodig hebt, zodat er geen afspraken worden gemaakt in jouw nadeel.
#3: Welke hulp kan je verwachten?
Kortgezegd zorgt een echtscheidingsadvocaat er dus voor dat alles wat juridisch nodig is om je huwelijk te beëindigen, wordt gedaan. Van het opstellen en indienen van het verzoek bij een rechtbank tot aan de communicatie met de advocaat van je partner of de juiste registratie in de registers. Ook kan je hulp krijgen bij het maken van afspraken over een ouderschapsplan, kinderalimentatie, omgangsregelingen, bezittingen, schulden en jullie woning.
Ga je scheiden en lukt het jou en je ex-partner om tot goede afspraken te komen? Online je scheiding regelen is de snelste en goedkoopste manier. Hoe hoog de kosten zijn, hangt af van hoeveel gesprekken er nodig zijn om afspraken te maken. Lukt het niet om samen afspraken te maken, dan kan een mediator helpen bij het vinden van een oplossing.
Heb je vragen over het online regelen van je scheiding? NetjesScheiden helpt je graag. Neem vrijblijvend contact op.
Alsjeblieft, jouw stappenplan
Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.