4 tekenen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om uit elkaar te gaan

door | 2 jul, 2024 | Actueel, Tips & Tricks

Het einde van een relatie is altijd lastig: moet je het toch nog een kans geven of is het echt tijd om de stekker eruit te trekken? Meestal heeft een scheiding of een break-up een langere aanloop en is het lastig om te beslissen wat nou de oplossing voor jullie problemen is. Volgens relatietherapeut en schrijfster Esther Perel zijn er duidelijke tekenen die laten zien dat het tijd is om uit elkaar te gaan. In een interview licht zij deze vier signalen toe die kunnen betekenen dat het tijd is om de relatie te beëindigen.

 

1. Onverschilligheid

Dit is een belangrijk signaal dat kan duiden op het feit dat het tijd is om uit elkaar te gaan. Onverschilligheid kan zich uiten in het gevoel dat je partner niets meer om je geeft. Of wanneer jij zelf bijvoorbeeld niet meer geïnteresseerd bent in hoe de dag van je partner was, waar hij/zij allemaal mee bezig is, of hoe hij zich voelt. Hierdoor komen jullie verder van elkaar af te staan en kan er soms zelfs een kille sfeer ontstaan.

 

2. Verwaarlozing

Verwaarlozing komt vaak terug bij stellen die hun relatie als vanzelfsprekend zien. Dit is vaak het geval bij langere relaties. Verwaarlozing kun je merken aan het feit dat jij, of je partner, de relatie niet als prioriteit ziet. Zo staat misschien werk op de eerste plek, gevolgd door vrienden, sport, en een hoop andere zaken voordat de relatie aan de beurt is. Geen zin en energie hebben om iets voor de ander te doen is een belangrijk signaal.

 

3. Geweld

‘Geweld’ klinkt intens, maar de relatietherapeute doelt hier niet alleen op het fysieke aspect. Voorbeelden zijn het maken van onaardige opmerkingen, gemene blikken of passief-agressief gedrag. Vaak sluipt dit gedrag erin en zijn we ons er niet zo van bewust. De reden dat je je zo tegen de ander gedraagt, is dat je partner als een veilige partij voelt die niet weg zal gaan. Helaas is niets minder waar en kan dit (onbewuste) gedrag juist leiden tot een scheiding.

 

4. Minachting

Dit is een groot signaal dat het misschien beter is om uit elkaar te gaan. Minachting geeft de ander het gevoel dat hij of zij voor jou minderwaardig is en er niet toe doet. Dit uit zich bijvoorbeeld in vijandige humor, cynisme of sarcasme met betrekking tot je partner. Dit kan erg kwetsend zijn en gebeurt vaak, net als bovenstaande signalen, onbewust.

Deze patronen sluipen er vaak in, en meestal ben je je er niet van bewust hoe dit op de ander kan overkomen. Door hierop te letten kun je voorkomen dat de relatie in een negatieve spiraal komt met alle gevolgen van dien.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Plan een gratis Belgesprek in! Wij zullen jouw situatie goed doornemen waarna wij jou persoonlijk kunnen adviseren. Zo weet jij precies waar je aan toe bent.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.