4 Tips voor (nieuwe) samengestelde gezinnen

door | 21 jul, 2020 | Actueel, Tips & Tricks

Aangezien de meeste huwelijken tegenwoordig stranden, zien we een grote stijging in het aantal samengestelde gezinnen. Het vormen van een nieuw gezin vormt altijd een uitdaging. De nieuwe situatie kan voor zowel ouder als kind verwarrend zijn, zeker wanneer kinderen uit verschillende gezinnen samen in één huis gaan wonen. We geven in dit artikel 4 tips voor het creëren van een fijne thuissituatie.

 

1. Luister naar elkaar

Het is wellicht een beetje een open deur maar wel de basis: Luister goed naar elkaar. Leden van samengestelde gezinnen krijgen te maken met veel nieuwe persoonlijkheden, regels en gewoontes. Je kind kan hierdoor met verschillende vragen of angsten zitten. Neem er de tijd voor om goed te begrijpen waar de angsten vandaan komen, zodat je hierover een open gesprek aan kunt gaan en je kind altijd het gevoel heeft dat hij/zij bij je terecht kan. Op deze manier stel je niet alleen jouw eigen kinderen gerust, maar bouw je ook sneller aan een band met de kinderen van jouw partner.

 

2. Creëer duidelijkheid

Wanneer er duidelijke verwachtingen worden gecreëerd maakt dit veel dingen in het nieuwe huishouden makkelijker. Misschien zijn er opeens nieuwe regels thuis, of worden dingen plots op een andere manier gedaan. Dit kan zorgen voor veel verwarring waardoor de kinderen meer moeite kunnen krijgen met de nieuwe situatie. Zorg ervoor dat je duidelijkheid creëert zodat de kinderen hierin mee kunnen gaan.
Je kunt met zijn allen bij elkaar komen om de nieuwe situatie te bespreken. Hier kun je met zijn allen zoeken naar regels die voor iedereen acceptabel zijn maar wel gelijk duidelijkheid geven. Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat alles gelijk duidelijk is voor iedereen, dus het is belangrijk om dit in de beginfase te blijven doen.

 

3. Doe leuke dingen

In het begin kan de nieuwe situatie voor iedereen in het gezin wat onwennig zijn. De verschillende leden van het nieuwe gezin kennen elkaar nog niet zo goed als de beide partners. Door leuke uitjes te plannen of samen spelletjes te spelen, creëer je nieuwe momenten samen, die leiden tot positieve herinneringen. Tijdens een dagje naar de speeltuin of het pretpark is iedereen vaak in een goed humeur en leer je de kinderen dat de scheiding niet alleen tot negatieve dingen leidt.

 

4. Neem de tijd

Iedereen in het gezin heeft tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Hoewel het begrijpelijk is dat je graag meteen een hecht gezin wilt vormen waarin iedereen zich fijn voelt, gaat dit vaak niet meteen vanzelf. Gun jezelf en iedereen om je heen de tijd om gewend te raken aan het beeld van het nieuwe gezin. Zorg ervoor dat je af en toe wat tijd neemt met je eigen kinderen, en laat je partner hetzelfde doen. Hiermee straal je naar je kinderen uit dat ze nog steeds altijd bij je terecht kunnen.

Wil je nog meer tips lezen over samengestelde gezinnen? Lees dan hier verder.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.