4 tips voor opa en oma bij echtscheiding kind
Een scheiding beïnvloedt niet alleen beide partners en de kinderen, maar ook verdere familieleden. Vooral op de opa’s en oma’s kan de scheiding ook een grote invloed hebben. Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat een scheiding er in meer dan de helft van de gevallen voor zorgt dat grootouders minder contact met hun kleinkinderen hebben. Eén op de tien grootouders ziet de kleinkinderen zelfs helemaal niet meer na een scheiding. Een verdrietige situatie voor de opa en oma, maar vooral ook voor de kleinkinderen. Hoe ga je hier als opa en oma het beste mee om?
1. Dwing de kleinkinderen niet om het over de scheiding te hebben
Als ouders gaan scheiden, weet iedereen in de omgeving van het kind dat al snel: op school, de kinderopvang, bij vriendjes en vriendinnetjes. Op veel plekken zullen er extra ogen op het kind gericht zijn en zal waarschijnlijk geregeld gevraagd worden hoe het met ze gaat. Kinderen hebben ook behoefte aan tijd en ruimte om het niét over de scheiding te hebben. Dwing de kleinkinderen hier dus niet toe.
2. Kies geen partij
Jouw kind is betrokken bij de scheiding en het is logisch dat je als grootouders ook snel de kant van je eigen kind kiest bij de scheiding. Als dit zo is, laat dit dan niet merken aan je kleinkinderen. De kinderen moeten niet het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen tussen hun ouders.
3. Doe leuke dingen met je kleinkinderen
Als je aan hun gedrag merkt dat je kleinkinderen last hebben van de scheiding, ga dan iets leuks met ze doen. Je mag best benoemen dat je ziet dat ze niet lekker in hun vel zitten, maar dwing ze niet om hierover te praten. Ga iets doen wat ze altijd leuk vinden: koekjes bakken, samen naar de speeltuin, of iets anders waar ze blij van worden. De uitstapjes hoeven niet opeens overdreven spectaculair te zijn, houd vast aan activiteiten die je normaal ook met hen onderneemt.
4. Probeer in contact te blijven
Zie je de kleinkinderen na de scheiding van hun ouders minder vaak? Probeer dan op een andere manier in contact te blijven. Stuur eens een appje als ze al een eigen telefoon hebben, of bel ze eens op. Laat ze weten dat je hen niet vergeet en er voor hen bent!
Alsjeblieft, jouw checklist
Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.