4 veelgestelde vragen over het uitkopen van ex-partner in termijnen

door | 27 aug, 2024 | Actueel

Ga je scheiden en blijf je in het huis wonen van jullie beiden? Omdat de waarde van de koopwoning van jullie samen is, moet je je ex-partner uitkopen. Hieronder valt zowel de overwaarde als de restschuld. Lees in dit artikel de antwoorden op de 4 meest gestelde vragen over het uitkopen van je ex in termijnen. 

 

Is uitkopen verplicht?

Het is niet verplicht om je ex-partner uit te kopen. Is dit financieel niet mogelijk of wil je dit niet doen? Dan is wel het gevolg dat de gezamenlijke koopwoning verkocht moet worden. Na de verkoop van het huis wordt de overwaarde verdeeld tussen jullie beiden. Blijft er na de verkoop nog een schuld open? Dan zijn jullie hier samen verantwoordelijk voor.

 

 

Hoe zit het met notariskosten?

Als je ex-partner of jijzelf niet meer in jullie koopwoning woont, moet de woning inclusief de hypotheek op één naam komen te staan. De bank kan een akte van verdeling opstellen. Deze hoeft alleen ondertekend te worden door degene die de hypotheek en de woning overneemt. Ook kan het zo zijn dat de notaris de akte opstelt. Hier moeten jullie allebei je handtekening onder zetten.

 

Voor het opstellen van de akte door de notaris worden kosten gerekend: de notariskosten. Hoe hoog dit is, hangt af van het notariskantoor waar je voor kiest. Je kunt er vanuit gaan dat het bedrag tussen de 700 en 2250 euro ligt. Wie dit betaalt, mogen jij en je ex-partner zelf bepalen. 

 

Moet je belasting betalen over de te betalen uitkoopsom?

Het bedrag dat je betaalt om je ex-partner uit te kopen is een groot bedrag dat eigendom is van de vertrekkende partner. Omdat het geen echte inkomstenbron is, ben je niet verplicht hier belasting over te betalen. Toch kan het soms zo zijn dat dit wel in rekening wordt gebracht. Dit is het geval als de Belastingdienst het uitkopen ziet als een schenking. 

 

Hoe wordt de hoogte van het uitkoopbedrag bepaald?

Hoeveel de totale uitkoopsom precies is, wordt bepaald aan de hand van de WOZ-waarde van de woning. Als je bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen getrouwd bent, wordt er gekeken naar de woningwaarde, het bedrag wat je nog moet betalen aan hypotheek en wat er al is betaald aan aflossing. Ook kan je de woning laten taxeren om de waarde te bepalen van jullie huis. Dit wordt gedaan door een onafhankelijke taxateur, die verder niets te maken heeft met de verkoop van de koopwoning. 

 

Ben je ongelukkig in je huwelijk en ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om snel en eenvoudig online te scheiden. Lees hier meer over het snel en goed regelen van je scheiding. Ook als je hulp nodig hebt bij het maken van goede afspraken met je ex-partner, kan je bij NetjesScheiden terecht. Samen met een mediator kunnen jullie kijken wat er mogelijk is.  

 

Wil je meer weten over de stappen die je doorloopt bij een scheiding? Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.