5 tips om een scheiding te verwerken

door | 11 aug, 2020 | Actueel

Wanneer je eindelijk hebt besloten om een scheiding in werking te zetten, komt er veel bij kijken. Op emotioneel vlak kan dit een moeilijke tijd zijn. Je moet niet alleen veel dingen regelen, maar ook omgaan met je gevoelens. We geven je vijf tips om beter om te gaan met deze verwarrende tijd.

 

Neem de tijd

Je zult in het begin veel tijd nodig hebben om te wennen aan het idee van de scheiding. Je leven verandert immers enorm in korte tijd. Dit is vooral het geval als de scheiding onverwacht komt. Geef jezelf de tijd en probeer jezelf niet te pushen om het snel te verwerken. Dit heeft vaak een averechts effect. Praat met mensen om je heen die je vertrouwt en negeer je gevoelens niet.

 

Maak goede afspraken

In het eerste jaar zullen er veel juridisch zaken op je af komen, zeker als je samen kinderen hebt. Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt, zeker over het huis en eventuele alimentatie. Hiermee creëer je structuur en duidelijkheid waardoor je sneller kunt wennen aan de nieuwe situatie. Het zorgt tevens ook voor meer rust in je hoofd. Hier vind je enkele tips over goede communicatie tijdens een scheiding.

 

Zorg voor stabiliteit en support

Het belangrijkste tijdens deze moeilijke periode is om goed voor jezelf te zorgen. Vraag hulp aan anderen als het allemaal teveel wordt, en omring jezelf met vrienden en familie. Het kan helpen om een dagboek bij te houden waarin je opschrijft wat je voelt. Je zult merken dat je vooral in het begin vaak wordt overvallen door vlagen van verdriet en verwarring. Dit zal langzaam minder worden.

 

Vind een nieuwe routine

Voor de scheiding had je waarschijnlijk een bepaalde routine in je leven, die door de scheiding helemaal veranderd is. Probeer op korte termijn een nieuwe woning te vinden en te zorgen voor een routine. Hoewel de mensen om je heen begrip zullen hebben voor je situatie, is het belangrijk om je verantwoordelijkheden niet uit de weg te gaan.

 

Maak toekomstplannen

Wanneer je het gevoel hebt dat je er klaar voor bent, kun je beginnen te denken aan de toekomst. Dit is hét moment om je te richten op dromen en dingen die je altijd hebt willen doen. Denk na over wat je nog wilt leren of graag wilt doen. Schrijf dit op en maak een plan om het te realiseren. Je hoeft natuurlijk niet meteen je hele leven om te gooien na de scheiding, maar het is wel een goed moment om na te denken over de toekomst.

Heb je bemiddeling nodig om je scheiding goed te laten verlopen? We helpen je om je scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen. Kijk hier voor meer informatie.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.