Alleenstaande Ouder
Ouders kunnen om verschillende redenen alleenstaande ouder zijn. Zo hebben sommige ouders er bewust voor gekozen alleenstaande ouder te worden, is hun partner jong overleden of heeft een scheiding ervoor gezorgd dat je alleenstaande ouder bent. Wat de reden ook is, alleenstaande ouder zijn is niet altijd even makkelijk.
Een kind hebben, een baan hebben en ook nog is leuke dingen willen doen. Veel alleenstaande ouders zullen het ‘altijd aan moeten staan’, herkennen. Gisteren was het Single Parent Day, ook wel de Dag van de Alleenstaande ouder. Alleenstaande ouders worden op deze nationale dag in het zonnetje gezet.
In dit artikel lees je meer over de geschiedenis van de nationale Dag van de Alleenstaande Ouder, de relatie tussen alleenstaande ouder zijn en een burn-out en lees je tips om het jezelf als alleenstaande ouder staande te houden.
Ontstaan ‘Dag van de Alleenstaande Ouder’
De Dag van de Alleenstaande Ouder is ontstaan in Amerika. Hier wilde de Amerikaanse bevolking meer erkenning krijgen voor alleenstaande ouders. Janice Moglen begon samen met de stichting Parents Without Partners petities te tekenen om alleenstaand ouderschap aan het licht te brengen. In 1984 werd deze petitie ondertekend door president Ronald Reagan. Met deze ondertekening kregen miljoenen alleenstaande ouders erkenning.
Ook in Nederland zijn er steeds meer alleenstaande ouders. In 2021 waren er 593.871 eenoudergezinnen. In de meeste gevallen gaat het hierbij om alleenstaande moeders met één of meerdere kinderen. Op 21 maart staan we nationaal stil bij het harde werken en de zware taak van het alleenstaande ouderschap.
Relatie tussen burn-out en alleenstaande ouder
Alleenstaande ouders staan altijd aan en kunnen niet overleggen met hun partner over de opvoeding. Daarnaast gaat je baan door, heb je zorgen over het gezin en heb je ook nog eens sociale verplichtingen. Vooral veel vrouwen hebben de neiging om zichzelf voorbij te lopen. Wist je dat alleenstaande ouders extra veel risico hebben om een burn-out op te lopen? De oorzaak van een burn-out bij alleenstaande ouders komt vooral door de angst tekort te schieten.
Ben je alleenstaande ouder? Let dan op de symptomen van een parentale burn-out. Signalen hiervan zijn een elk moment een gevoel van moe zijn hebben, snel geïrriteerd zijn, makkelijk gefrustreerd kunnen raken over eenvoudige zorg voor je kinderen, het gevoel hebben het nooit goed te doen en het steeds minder hebben van emotie naar je kinderen.
Tips voor jezelf als alleenstaande ouder
Wanneer je alleenstaande ouder bent, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Lees hier tips om goed voor jezelf als alleenstaande ouder te zorgen:
- Neem jezelf serieus. Bedenk waar jij blij van wordt en hoe je het beste ontspant. Plan hier tijd voor in. Zorg dat je eens in de zoveel tijd doet waar jij blij van wordt;
- Vraag om hulp. Denk hierbij aan vrienden, vriendinnen, opa’s en oma’s. Tegenwoordig is het ook mogelijk om hulp te vragen bij vrijwilligers. Zo heb je het gevoel er niet alleen voor te staan en heb je soms je handen vrij;
- Vertrouw op de kracht van je eigen kind. Heb je de behoefte om je eigen schuldgevoel te compenseren? Probeer te vertrouwen op je kind. Helaas is het niet mogelijk om je kind voor alles te behoeden. Geef als ouder liefde en steun;
- Geniet met elkaar van de fijne momenten.
Ben je van plan om te gaan scheiden? NetjesScheiden helpt! Wanneer je samen met je (ex) partner goed tot afspraken kunt komen, is online scheiden de meest eenvoudige en goedkope oplossing.
Is het niet mogelijk om samen tot goede afspraken te komen of heb je het gevoel dat er teveel op je af komt? Ook dan helpt Netjes Scheiden! Met behulp van een mediator worden afspraken opgesteld waar jullie beiden het mee eens zijn.
Heb je vragen over scheiden? Neem vrijblijvend contact met ons op. Netjes Scheiden kijkt samen met jullie, naar de beste oplossing voor jullie situatie.
Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan
Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.