De belastingaangifte komt eraan: denk aan de alimentatie als aftrekpost

by | 4 mrt, 2019 | Actueel

Vanaf 1 maart kan iedereen weer belastingaangifte doen. Een groot deel van de gegevens heeft de overheid al voor je ingevuld, bijvoorbeeld je inkomen uit loondienst. Toch is het verstandig om de belastingaangifte niet zomaar klakkeloos over te nemen en in te sturen. Vergeet de aftrekposten niet, zoals bijvoorbeeld de alimentatie.

Wat is precies aftrekbaar?

Betaal je partneralimentatie aan je ex-partner, dan is deze meestal fiscaal aftrekbaar. Dit geldt ook wanneer je de alimentatie in één keer betaalt door middel van een afkoopsom. De alimentatie is aftrekbaar tegen een maximaal tarief van 51,95%. Als jij en je ex-partner samen minderjarige kinderen hebben, betaal je wellicht ook kinderalimentatie. De kinderalimentatie mag echter niet worden opgegeven als aftrekpost voor de belasting.
De kosten die je hebt gemaakt om de alimentatie vast te stellen, mag je alleen als aftrekpost opgeven als jij de ontvangende partij bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor een advocaat, maar ook aan incassokosten en telefoonkosten. Je moet het bedrag dat je aan alimentatie ontvangt vervolgens wel opgeven bij de Belastingdienst als inkomsten. Over kinderalimentatie hoef je geen belasting te betalen.

Lager aftrekpercentage vanaf 2020

Vanaf 2020 wordt het aftrekpercentage voor alimentatie afgebouwd, tot uiteindelijk 37,05% in 2023. In 2020 mag je nog tegen een tarief van 46% de alimentatie die je betaalt als aftrekpost opgeven. Vooral alimentatiebetalers met een belastbaar inkomen in box 1 van meer dan €68.500 gaan dat merken. Hun netto alimentatielasten gaan vanaf 2020 flink stijgen. 

Hulp bij je belastingaangifte?

Wanneer je voor het eerste jaar belastingaangifte gaat doen na een scheiding komt hier een hoop bij kijken. Wil je hulp inschakelen bij het indienen van je belastingaangifte? Wij werken samen met een belastingconsulent die gespecialiseerd is op belastingaangiften van mensen waarvan de fiscale situatie is veranderd vanwege een scheiding. Neem vrijblijvend contact op met onze scheidingspecialisten voor meer informatie. 

 

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9,7 

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.7

Onze keurmerken

ADR

Al onze mediators voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.