Belastingdienst start campagne over scheiden en eigen woning

by | 27 jul, 2021 | Actueel

De Belastingdienst startte afgelopen maand met een campagne speciaal voor mensen die gaan scheiden. Ook een tweede campagne over eigenwoningbezit staat in de startblokken. Beiden zijn onderdeel van de bewustwordingscampagne ‘life events’ die vorig jaar startte.

Bewustwording creëren rondom scheiden

Volgens de Belastingdienst scheiden er elk jaar gemiddeld 35.000 stellen. Daarnaast verbreken 2.300 stellen hun geregistreerd partnerschap. Het aantal samenwoners dat uit elkaar gaat is momenteel niet bekend. Vaak weten mensen niet echt wat voor financiële gevolgen dit heeft. Bijvoorbeeld hoe het zit met de hypotheekrenteaftrek van het gezamenlijke huis, nadat je uit elkaar bent gegaan.
Ook heeft de Belastingdienst gemerkt dat veel scheidende stellen te lang wachten met het aanpassen van hun voorlopige aanslag en toeslagen. Hierdoor kan het gebeuren dat je dit moet terugbetalen óf dat je juist niet ontvangt waar je eigenlijk recht op hebt.

 

Voorkomen van fouten maken

Het doel van de campagnes is voorkomen dat mensen die gaan scheiden fouten maken in hun belastingen. Bijvoorbeeld in de inkomstenbelasting en voorlopige aanslag. Hiervoor biedt de Belastingdienst persoonlijke checklists aan. Zo krijgen mensen gemakkelijk inzicht in wat ze nog moet regelen op financieel gebied. Ook is er een speciale webpagina over veranderingen in de situatie, zoals scheiden en uit elkaar gaan. Daarnaast kun je er bijvoorbeeld ook informatie vinden over het kopen van een huis, het krijgen of doen van een schenking, en het naar de opvang brengen van je kind.

 

Het regelen van een scheiding

Een scheiding regelen is niet niks. Er komt namelijk een hoop bij kijken. Zo moeten er afspraken worden gemaakt en spullen worden verdeeld. Verder kan scheiden ook mentaal erg moeilijk zijn. Het is logisch dat er somberheid of frustratie bij komt kijken. En daarnaast moet je dus ook goed letten op het regelen van financiële zaken. Wij van NetjesScheiden begrijpen dat dit allemaal veel kan zijn. Daarom staan onze experts klaar om jullie te helpen en te begeleiden tijdens deze periode. Onze scheidingsexperts weten precies wat er allemaal moet gebeuren en helpen je stap voor stap door dit proces heen.

Weet je niet wat je allemaal moet regelen? Op onze website vind je een gratis stappenplan waarin wordt uitgelegd hoe het allemaal zit. Je kunt het stappenplan onderaan deze pagina vinden. Wil je meer weten over het aanvragen van een scheiding? Lees dan onze pagina over een scheiding aanvragen.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.4

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.4

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.