Bijna 1 op de 5 lesbische huwelijken sneuvelt
Op 1 april 2001 maakte Nederland het als eerste land ter wereld mogelijk voor paren van hetzelfde geslacht om te trouwen. We zijn inmiddels 18 jaar verder, dus kunnen de eerste conclusies worden getrokken over hoe veel van deze huwelijken stand houden.
Lesbiennes scheiden het vaakst
Gercertificeerdemediators.nl zocht het uit. Uit hun onderzoek blijkt dat vrouwelijke koppels het meest scheiden: 19,3% van de huwelijken tussen twee vrouwen is inmiddels stuk gelopen. Dat is bijna 1 op de 5. Huwelijken tussen twee mannen lopen beduidend minder vaak stuk: hier staat het percentage scheidingen op 11,3%. Daarmee scheiden mannelijke koppels een stuk minder vaak dan heteroseksuele koppels. 14,8% van de heteroseksuele huwelijken sinds 2001 eindigt in een scheiding. Ook in onder andere Scandinanvië, Groot-Brittanië en België is een trend te zien waarin lesbische stellen vaker scheiden.
Overspel spelt nauwelijks een rol bij homoseksuele koppels
Data uit Groot-Brittanië laat zien dat scheidingen bij homoseksuele stellen andere oorzaken hebben dan bij heteroseksuele stellen. Zo is bij heteroseksuele stellen vreemdgaan van de partner een belangrijke reden om de gaan scheiden: maar liefst bij 11,3% van de scheidingsaanvragen, zo blijkt uit data van de Britse Office for National Statistics. Bij lesbische stellen is vreemdgaan slechts in 3,5% van de gevallen de reden voor een scheiding. Bij homoseksuele stellen zelfs maar in 0,8% van de gevallen. Lesbische en homoseksuele stellen geven in de grote meerderheid van de gevallen (respectievelijk 86% en 77%) ‘onredelijk gedrag’ aan als reden voor de aanvraag van een scheiding.
Alsjeblieft, jouw checklist
Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.