Bijna de helft van de Nederlanders had zich (financieel) beter willen voorbereiden op scheiding

door | 15 apr, 2019 | Actueel

Bijna de helft van de mensen die de afgelopen 3 jaa zijn gescheiden, had zich beter willen voorbereiden op de scheiding. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction uitvoerde onder zo’n 800 Nederlanders, in opdracht van de vereniging van scheidingsadvocaten en mediators vFAS en Aegon. 

Afspraken vastleggen

Veel mensen geven achteraf aan dat ze tijdens hun relatie waarschijnlijk te goed van vertrouwen zijn geweest en afspraken niet duidelijk hebben vastgelegd, waardoor een scheiding hen in de problemen brengt. Dat zit soms ook in op het oog ‘kleine’ dingen, zoals een inventarislijst. Dat ervoer Stella de Swart toen ze na haar scheiding niet alleen een nieuwe woning moest zoeken, maar ook een volledige nieuwe inrichting moest aanschaffen.

Praat in goede tijden over geld

In gesprek met De Telegraaf adviseert ze stellen dan ook om over geld te praten op het moment dat je relatie goed uit: “Pak een fles wijn en bespreek toekomstplannen, de verdeling van zorgtaken en wat daarvan de financiële gevolgen zijn. En schroom bij een scheiding niet om hulp te vragen. Juist als je zo emotioneel bent, heb je iemand nodig die oog heeft voor het financiële plaatje.” 
 
Ook Pieter Smit merkte wat de gevolgen kunnen zijn als niet alles tot in details is vastgelegd: “De breuk heeft ons ongeveer 150.000 euro per persoon gekost, dus in totaal drie ton. Mijn ex was een goede spaarster, ze had ongeveer 120.000 euro gespaard. Zonde van het geld. Ik adviseer dan ook: doe dit je ex, en je kinderen, nooit aan.” 
 

De financiële vooruitblik

Om mensen beter te informeren over hun financiële situatie na een scheiding, lanceert Aegon de tool Financiële Vooruitblik bij Scheiden. Deze is ontwikkeld samen met onder andere Nibud en vFAS. De tool moet op tafel komen bij advocaten en mediators en dien als begeleiding bij de gesprekken die gevoerd worden rondom een scheiding. 

 

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.