Contact met je ex: een zegen of een vloek?

by | 13 jan, 2020 | Actueel, Tips & Tricks

2 januari was het weer de dag van de ex. Deze dag is 6 jaar geleden in leven geroepen door een columnist van het NRC handsblad. De dag is bedoeld om eens stil te staan bij je ex en de mooie tijden die je met die persoon hebt beleefd. De timing is natuurlijk perfect omdat je op 2 januari altijd even een berichtje kunt sturen naar jouw ex-partner om hem of haar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Inmiddels heeft iedereen het appje al gestuurd of ontvangen en daarom staan wij deze week stil bij de vraag of al dit contact wel zo verstandig is. Voor veel mensen heeft dit goed uitgepakt maar voor anderen is het een struikelblok. In dit artikel gaan we bespreken hoe jij een gezonde relatie kunt hebben met je partner.

 

Het startpunt is belangrijk

Uiteraard is het bijna onmogelijk om een éénduidig antwoord te geven op de vraag of het verstandig is contact te hebben met jouw ex. Dit is namelijk zeer afhankelijk van jullie huidige situatie, de break-up en jullie verstandhouding tijdens de relatie. Wat allereerst erg belangrijk is, is de manier waarop jullie uit elkaar zijn gegaan. Zodra de ‘’break-up’’ vriendschappelijk is gegaan en jullie niet teveel ruzie hebben gemaakt, zal er weinig aan de hand zijn. Dit is echter vaak niet het geval. Het is daarom belangrijk om, wanneer de spanningen hoog oplopen na een ‘’break-up’’, jullie elkaar even de tijd gunnen om rust te pakken. Dit kan een beslissing zijn die ervoor zorgt dat jullie later nog gewoon als twee volwassenen door één deur kunnen. In de startfase is het voor veel ex-partners daarom ook verstandig om niet al te veel contact te hebben.

 

Tijd om weer eens te bellen

Wanneer de tijd rijp is kan het erg leuk zijn om je ex weer even te spreken. Jullie hebben immers veel samen meegemaakt en het is fijn om op een leuke manier terug te kijken op al deze gebeurtenissen. Daarnaast kan het handig zijn om een persoon die jou door en door kent, dichtbij je te hebben. Kortom, er zijn genoeg voordelen op te noemen van een goed contact met je ex. Waarom zijn er dan toch zoveel mensen van mening dat dit een slecht idee is? In veel gevallen waar het mis gaat heeft het ermee te maken dat jullie nog niet klaar zijn om weer normaal met elkaar om te gaan.

 

Slechte timing

De transitie van een relatie naar een goede vriendschap kan soms een lastige zijn. In de beginfase zijn er vaak nog gevoelens bij één van de twee ex-partners of allebei. Als vrienden met elkaar omgaan kan dan een hele pijnlijke aangelegenheid zijn. Ook is het krijgen van nieuwe partners soms een probleem bij het opbouwen van een vriendschap. De ex-partner die nog niet in een relatie zit kan soms jaloers reageren, ondanks dat hij of zij weet dat het beter is dat de relatie voorbij is. Het is dus belangrijk om goed na te denken over het moment waarop jij weer contact zoekt met je ex. Een goed moment is vaak wanneer jullie beide alweer voor langere tijd een nieuwe relatie hebben. Uiteraard is het dan wel van belang dat jouw huidige partner zich daar prettig bij voelt en hier kun je altijd beter open over zijn om problemen te voorkomen. Op deze manier kunnen jullie beide stap voor stap wennen aan het idee dat jullie voortaan gewoon vrienden zijn.

 

Wel of niet een goed idee?

Of het dus een goed idee is om contact te zoeken met jouw ex is volledig afhankelijk van de situatie. Toch heeft het vele voordelen om een gezonde relatie te hebben met de mensen die in jouw leven waren op belangrijke momenten. Zorg er daarom voor dat de timing goed is en jullie er beide klaar voor zijn. Op deze manier kan de dag van de ex een leuke dag zijn waar jullie op vriendschappelijke wijze jullie goede herinneringen kunnen delen.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.