Dag van de Scheiding: De Nationale Echtscheidingsmonitor 2022

door | 6 sep, 2022 | Actueel

Op 15 september 1976 is het eerste gehuwde stel gescheiden in Nederland. De eerste vrijdag van september is dan ook uitgeroepen tot de Dag van de Scheiding. Sindsdien zijn er verschillende trends te zien als het gaat om scheidingen. De belangrijkste trends worden in kaart gebracht in de Echtscheidingsmonitor van Judex. Ook dit jaar wordt er op de Dag van de Scheiding de Nationale Echtscheidingsmontior van 2022 uitgebracht. Er wordt antwoord gegeven op de vragen: hoeveel stellen gaan er tegenwoordig nog trouwen? Welk effect heeft de coronacrisis en de huizenmarktcrisis op het aantal scheidingen? 

In dit artikel lees je de belangrijkste resultaten uit de Echtscheidingsmonitor van 2022 en de verwachtingen voor de veranderingen in scheidingen in 2023. 

 

Wat zijn de belangrijkste trends in het aantal huwelijkssluitingen? 

Het is duidelijk dat er na de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, er nooit meer zoveel huwelijkssluitingen zijn geweest. Wel is er een duidelijke stijging te zien in het aantal geregistreerde partnerschappen die worden aangegaan. Eén van de grootste redenen hiervoor is de juridische ouderschap die hier hetzelfde is geregeld als bij een ‘normaal’ huwelijk. 

 

 

 

Hoe zit het met trends op het gebied van scheidingen?

Ook op het gebied van scheidingen geeft de Echtscheidingsmonitor van 2022 een duidelijke trend weer. Zo zijn stellen steeds minder lang getrouwd. Opvallend is vooral dat er minder scheidingen plaatsvinden bij een huwelijk die 1 tot 9 jaar duurt. Vanaf een huwelijk die tussen de 10 en 15 jaar duurt, begint het aantal scheidingen toe te nemen. De Echtscheidingsmontior geeft de corona crisis als verklaring voor deze trend.

 

Welke gevolgen heeft de corona crisis op het aantal scheidingen?

Uit eerdere crisissen is gebleken dat er na een crisis vaak meer scheidingen plaatsvinden. Dit was ook het geval na de economische crisis in 2014. De Echtscheidingsmonitor van 2021 geeft aan ook een piek te verwachten in het aantal scheidingen na de corona crisis. 

Toch is deze voorspelling van verschillende scheidingsexperts volgens de cijfers nog niet uitgekomen. Judex geeft aan dat stellen in de corona crisis bewuster gaan trouwen en daardoor minder snel gaan scheiden. Ook was mediation lastig geworden door de leefmaatregelen in de corona crisis. Het kan ook zijn dat de huidige huizenmarktcrisis een belangrijke rol in speelt. 

 

Welke rol speelt de huidige huizenmarktcrisis op het aantal scheidingen?

Toen het einde van de corona crisis in zicht leek te komen, stond de volgende crisis alweer voor de deur: de huizenmarkt. Een huis vinden dat betaalbaar is na een scheiding, lijkt vrijwel onmogelijk. 

In bijna alle provincies binnen Nederland zijn er minder scheidingen, behalve in Overijssel. Zeker in de stad Haarlem zijn de prijzen voor een woning het hoogst. Voor de meest betaalbare woning kan je het beste kijken in Leeuwarden. Er kan worden gezegd dat hoe duurder de huizen zijn in een provincie, hoe minder snel er wordt gescheiden. 

 

Wat gaat er in 2023 veranderen?

Ben je voor 2023 gaan scheiden? Dan kreeg je niet automatisch jouw deel van het pensioen uitgekeerd. Ben je van plan om in 2023 te gaan scheiden? Vanaf dit jaar krijg je wel automatisch door het pensioenfonds het deel van het pensioen uitgekeerd. Let wel op: dit deel is vanaf nu nog maar de helft van dat van je ex. Je kan ook aangeven bij het pensioenfonds dit eerder of later te willen ontvangen. 

 

Ook wordt er in 2023 een verandering verwacht in de procedure bij bemiddeling bij een scheiding. Waar je tegenwoordig nog een rechter en advocaat nodig hebt bij een scheiding, zal dit in de toekomst veranderen naar alleen een mediator. Deze verandering zal ervoor zorgen dat ex-partners minder snel in een vechtscheiding zullen belanden. Hoe deze veranderingen zich zullen ontwikkelen, lees je in de Echtscheidingsmonitor van 2023!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.