Dag van de Scheiding: De Nationale Echtscheidingsmonitor 2024

door | 10 sep, 2024 | Actueel

Relaties en huwelijken die worden verbroken zijn in de afgelopen jaren steeds normaler geworden. Zijn er nog opvallende trends als het gaat om uit elkaar gaan? En zit er verschil tussen bepaalde provincies of zelfs gemeenten in Nederland? Op vrijdag 13 september 2024 worden de cijfers en trends over samenzijn en uit elkaar gaan toegelicht in de Nationale Echtscheidingsmonitor. De belangrijkste bevindingen uit deze monitor lees je in dit artikel. 

 

Samenzijn wordt op een andere manier vastgelegd 

Anno 2024 wordt er steeds meer gekozen voor andere manieren van samenzijn. De meest klassieke vorm is een huwelijk. Nog steeds wordt dit vaak gedaan. Zo stapten er in 2024 meer dan 9 duizend stellen in het huwelijksbootje. Steeds populairder wordt het kiezen voor geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract. Tijdens de corona pandemie was de stijging in het aantal geregistreerde partnerschappen het grootst. Dit liet de Echtscheidingsmonitor uit 2022 al zien. Nu er bij huwelijken weer meer gasten aanwezig mogen zijn, nemen het aantal huwelijken toe en de hoeveelheid geregistreerde partnerschappen juist weer af. 

 

Er vinden minder echtscheidingen plaats

Ook laten de cijfers uit de Echtscheidingsmonitor zien dat er minder stellen uit elkaar gaan. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de vergrijzing. Ook trouwen jongere generaties minder of later. Over het algemeen neemt deze generatie namelijk meer tijd om op zoek te gaan naar de ware. Daarnaast ligt bij hen de focus lange tijd op het maken van carrière en zelfontwikkeling. Waarschijnlijk is dit ook de reden waarom een eenpersoonshuishouden steeds populairder wordt. Begin 2024 bestond een gemiddeld huishouden in Nederland over 2,11 personen. Dit waren in 1964 nog 3,49 mensen. 

 

De eerste drie maanden van 2024 gaan tegen de trend in 

Dat er dus vaker gekozen wordt om uit elkaar te gaan is opvallend, aangezien de huizenmarktcrisis ook in 2024 nog steeds een groot probleem is. Dit gaat dus tegen de trend in. In de afgelopen jaren waren er namelijk juist minder scheidingen. Sinds mei van dit jaar ligt het aantal echtscheidingen lager dan het jaar ervoor. Het lijkt er dan ook op dat de trend van meer huwelijksontbindingen weer is gestopt. 

 

Aantal stellen die uit elkaar gaan lopen uiteen per regio 

Terwijl er in Nederland nog steeds sprake is van woningnood wegens gebrek aan ruimte, hoge rente en stijgende kosten voor de bouw, wordt er door minder stellen een einde gemaakt aan de relatie. Er is geen enkele regio in ons land waar er te veel woningen zijn. In de hoofdstad Amsterdam lijkt het tekort het grootst te zijn. Dit is ook terug te zien in de daling van het aantal echtscheidingen door heel Noord-Holland. In Urk en Staphorst vinden het meeste huwelijken plaats en de minste echtscheidingen. Waarschijnlijk omdat hier het geloof nog steeds een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven. 

 

Voorspelling: nóg makkelijker scheiden in 2025

In 2025 moet scheiden nog makkelijker en sneller gaan volgens politieke partij D66. Tegenwoordig is het nog steeds nodig om bij een scheiding dit via een advocaat en rechter te laten verlopen. Het plan is er om dit te vervangen door de gemeente. Dit gebeurt al bij stellen die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Het voorstel van de D66 om scheiden te regelen via de gemeente is alleen voor echtparen zonder kinderen onder de 18 jaar oud. Is dit wel het geval, dan kan een onafhankelijke rechter dit het beste regelen. In 2025 wordt verwacht dat online scheiden nog meer zal worden gebruikt. Dankzij de corona crisis in 2020 is namelijk het besef gegroeid hoe makkelijk, betaalbaar en snel online dingen regelen kan zijn.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.