Dag van het Gescheiden Kind
Een scheiding heeft niet alleen gevolgen voor jou en je ex-partner, maar ook voor je kind of kinderen. Van een kind is het nooit de keuze dat de ouders gaan scheiden. Daarom is het belangrijk om te weten dat scheiden gevolgen kan hebben voor je kind. Zo is er meer kans op bijvoorbeeld gedragsproblemen of sombere gevoelens.
Elk jaar op 26 mei is het de ‘Dag van het Gescheiden Kind’. Op deze dag krijgen kinderen een stem en mogen zij hun verhaal delen.
In dit artikel lees je welke meest voorkomende gevolgen scheiden heeft op een kind en hoe je de gevolgen zo klein mogelijk kan maken.
Meest voorkomende gevolgen van scheiden op een kind
In Nederland eindigden er in 2020 bijna 29 duizend huwelijken in een echtscheiding. Daarnaast zijn er in 2020 bijna 3 duizend stellen met een geregistreerd partnerschap uit elkaar gegaan. Ondanks dat iedereen wel iemand kent die is gescheiden, zijn de gevolgen voor kinderen er niet minder op. De grootste reden is de vele veranderingen die er zijn bij een scheiding.
De meest voorkomende gevolgen voor een kind waarvan de ouders zijn of gaan scheiden, bestaan uit:
- Heftige emoties zoals verdriet, angst, boosheid en eenzaamheid;
- Lichamelijke klachten zoals buikpijn, slapeloosheid, misselijk voelen of hoofdpijn;
- Gemis als je kind bij de ene ouder is. Dit gevoel wordt groter wanneer de ene ouder geen veilige of vertrouwde omgeving heeft;
- Verlies van vertrouwde omgeving. Dit komt vooral voor wanneer ouders moeten gaan verhuizen naar een andere plek. Kinderen kunnen het gevoel hebben in de steek gelaten te worden;
- Problemen op school. Een veelvoorkomend probleem is weinig concentratie hebben;
- Moeilijk kunnen hechten in een eigen relatie. Door de scheiding van ouders kan er minder vertrouwen in goede relaties ontstaan.
Gevolgen scheiding kleiner maken
Net als voor jou en je ex-partner, verandert er na een scheiding veel. In deze tijd kunnen er veel spanningen en negatieve gevoelens zijn. Het is extra belangrijk om je kinderen de aandacht te geven die zij nodig hebben, om de gevolgen voor kinderen zo klein mogelijk te houden.
Het is mogelijk voor kinderen om vanaf 8 jaar deel te nemen aan het programma ‘Kindercoaching’. Het belangrijkste tijdens dit programma is kinderen het gevoel geven dat zij er toe doen en ervaringen, gedachten en gevoelens begrepen worden. Het eerste gesprek is met het kind of kinderen samen. In het tweede gesprek heeft iedereen een 1-op1 gesprek met de kindercoach, gevolgd door een laatste gesprek met ouders en kinderen bij elkaar.
Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner? NetjesScheiden helpt je volledig online. Komen jullie er samen niet uit of maak je liever afspraken onder begeleiding? Ook dan helpt NetjesScheiden, met behulp van een mediator.
Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie!
Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan
Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.