Dag van het Kind: zo laat je kinderen kind zijn – ook na een scheiding
Hoe normaal het voor sommigen ook lijkt: kinderen moeten zorgeloos kind kunnen zijn. Helaas heeft veel jeugd te maken met prestatiedruk op school of moeilijke thuissituaties. Op 1 juni wordt daarom in veel landen de Dag van het Kind gevierd. Op deze dag wordt er extra stilgestaan bij hoe belangrijk het is om zorgeloos kind te kunnen zijn. Veiligheid, stabiliteit en een liefdevolle opvoeding staan hierbij centraal.
Als je als ouder besluit om uit elkaar te gaan, gaat er veel veranderen in het leven van je kind. Kinderen moeten bijvoorbeeld verhuizen naar een andere woonplaats, gaan wisselen van school en krijgen ineens te maken met gevoelens zoals verdriet, verlies en woede. Hoe zorg je er nu voor dat je kind zo min mogelijk last heeft van de scheiding en zo veel mogelijk kind kan zijn? In deze blog lees je onze belangrijkste tips.
Kind kunnen zijn zonder zorgen
Natuurlijk krijgt elk kind in zijn of haar leven te maken met minder leuke dingen. Als ouder kun je hier niets aan doen. Toch zijn er wel een aantal situaties waar je als ouders wel invloed op hebt in de opvoeding van je kind. Zo kan je bijvoorbeeld zorgen dat je hem of haar niet te veel verantwoordelijkheden geeft, blootstelt aan te veel stress of volwassen problemen bespreekt. Doe je dit wel, dan kan het zo zijn dat je kind zich niet veilig genoeg voelt om zich goed te kunnen ontwikkelen. Door voldoende stabiliteit, liefde en voorspelbaarheid te bieden, zorg je voor een goede basis. Ook als je in een scheiding ligt of al (langer) gescheiden bent.
Veranderingen in het leven van je kind door een scheiding
Voor kinderen kan het erg zwaar zijn als ouders besluiten om uit elkaar te gaan. Ouders die ooit samenwoonden, gaan nu apart wonen. Hierdoor verandert ook hun thuissituatie. De meeste ouders kiezen voor co-ouderschap. Dat betekent dat beide ouders (bijna) evenveel tijd kwijt zijn aan de opvoeding. Kortom, een nieuwe woning, nieuwe slaapkamer en afwisselen tussen papa en mama. Toch hoeven al deze aanpassingen niet te zorgen voor negatieve gevolgen. Het belangrijkste is dat je als ouder je kind voorop zet.
Zo zorg je dat je kind zorgeloos kunt blijven na een scheiding
Je kunt het helaas niet voorkomen dat je kind te maken krijgt met verdriet bij een scheiding. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je kind een zorgeloze jeugd te geven, ook na deze grote veranderingen.
#1: Zorg voor duidelijkheid en ritme
Kinderen vinden het fijn als er thuis duidelijkheid en ritme is. Als je gaat scheiden van je partner zal er veel veranderen, waardoor ritme en voorspelbaarheid soms ver te zoeken is. Daarom is het extra belangrijk dat je als ouders goede afspraken maakt over bijvoorbeeld de opvoeding, school en gezondheid. En nog belangrijker is om jullie hieraan te houden. In het begin kan je je kind helpen met het aanbrengen van ritme en structuur door te werken met visuele weekschema’s. Op deze manier is het altijd duidelijk wat je kind kan verwachten.
#2: Leer dat emoties er mogen zijn
Als je net aan je kind vertelt dat papa en mama uit elkaar gaan, kan het schrikken, boos, bang of verdrietig worden. Sommige kinderen kunnen zich zelfs schuldig gaan voelen en zijn bang dat zij degene zijn die het huwelijk heeft verpest. Laat je kind weten dat het niet aan hem of haar ligt, maar dat de liefde voor elkaar er niet meer is. Geef daarnaast aan dat het normaal is dat je in deze situatie te maken krijgt met verdriet of boosheid. Door het goede voorbeeld te geven hoe om te gaan met deze gevoelens, leer je je kind hier goed mee omgaan.
#3: Toon interesse in je kind
Ook al ben je niet meer samen met de ander, jullie blijven toch voor altijd samen de ouders van jullie kind. Voor een goede ontwikkeling van je kind is het belangrijk om een goede band op te bouwen en te houden. Help je kind door het ook leuk te hebben bij de ander. Vraag bijvoorbeeld of zij nog iets leuks gaan doen of bel elkaar op de dagen dat jullie elkaar niet zien. In sommige gevallen kan het handig zijn om afspraken te maken over de contactmomenten als je kind bij de ander is. Dit kan je ook toevoegen aan het ouderschapsplan.
Ga je scheiden en lukt het jou en je ex-partner om tot goede afspraken te komen? Online je scheiding regelen is de snelste en goedkoopste manier. Hoe hoog de kosten zijn, hangt af van hoeveel gesprekken er nodig zijn om afspraken te maken. Lukt het niet om samen afspraken te maken, dan kan een mediator helpen bij het vinden van een oplossing.
Heb je vragen over het online regelen van je scheiding? NetjesScheiden helpt je graag. Neem vrijblijvend contact op.
Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan
Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.