De juiste coaching voor kinderen bij echtscheiding

Kinderen zijn in een scheiding altijd de dupe, hoe goed je het als ouders ook probeert te doen. Daarom is het bij een scheiding met kinderen belangrijk om de juiste hulp in te schakelen, en dan hebben we het niet alleen over de begeleiding die jullie als ouders nodig hebben. Welke hulp kun je inschakelen voor de kinderen?

Natuurlijk kun je zelf, met hulp van je omgeving, al een groot deel van de emotionele bagage van je kind opvangen. Door veel over de scheiding te praten, en zelf een open en eerlijke houding over de scheiding ten opzichte van je kind aan te nemen, wordt er al veel steun en duidelijkheid geboden. Betrek kinderen in het proces zonder ze te betrekken in de strijd, zodat ze zich minder machteloos en schuldig voelen in deze periode.

Het kan zijn dat kinderen zich niet openen tegenover hun ouders, omdat het kind jullie ziet als veroorzakers van het kwaad of juist omdat hij/zij jullie niet meer verdriet wil doen dan jullie al hebben. Het is een goed idee om je kind een vertrouwenspersoon te geven in de vorm van een lieve buurman of favoriete tante. Op deze manier heeft je kind een uitvalbasis op momenten dat ze thuis (het gevoel hebben dat ze) hun verhaal niet kunnen of willen doen.

KIES voor het kind

Niet alleen de ouders en de omgeving kunnen het kind bijstaan in zo een moeilijke periode. Het is zelfs vaak een heel goed idee om een professionele deskundige in te schakelen. Deze kan als onafhankelijke partij met kennis en ervaring het kind precies geven wat het nodig heeft.

Het coachingsprogramma Kinderen In Echtscheiding Situatie (KIES) richt zich in eerste instantie op kinderen op de basisschool van groep 4 t/m 8. In spel- en praatgroepen leren kinderen om te gaan met de scheidingssituatie en leren zij hun gevoelens begrijpen, onder woorden brengen en verwerken. Het programma maakt gebruik van spel, creatieve werkvormen en gesprekken, zowel met coaches als met leeftijdsgenoten. Hiernaast biedt KIES individuele begeleiding op maat voor kinderen die niet aan de groepen willen of kunnen deelnemen, of specifiekere hulp nodig hebben. Voor kinderen in groep 1 t/m 4 of voor kinderen met ‘extra bagage’ (zoals ADD, ADHD, PDD-NOS), heeft KIES aparte spel- en praatgroepen die aangepast zijn op de behoeftes van het kind.

Veel kinderen (met name pubers) houden er niet van om veel open conversaties te voeren met hun ouders. Toch is het voor een kind in een periode van scheiding nodig om regelmatig het gesprek aan te gaan. Kijk dus naar mensen in je omgeving die je hierin kunnen bijstaan, of stel voor dat je kinderen in ieder geval naar één gesprek met een deskundige gaan. Hierna kunnen ze altijd nog zien of ze ermee verder gaan. Bekijk wat een scheidingsbemiddelaar in het gesprek met je kind voor jullie kan betekenen.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.