De Nationale Echtscheidingsmonitor 2021

door | 14 sep, 2021 | Actueel

Afgelopen vrijdag was het de Dag van de Scheiding. Ieder jaar zijn er vele mensen die besluiten te gaan scheiden. Met de Nationale Echtscheidingsmonitor brengt Judex in kaart wat de scheidings-cijfers van dit jaar zijn. Zo maken we onder andere meer bekend over het woongebieden van deze ex-koppels. Hoewel de exacte reden van de scheidingen natuurlijk niet bekend zijn, kan de corona crisis ook hier een rol in spelen. Lees daarom verder voor meer informatie over de Nationale Echtscheidingsmonitor van 2021.

 

Opvolging van de Nationale Echtscheidingsmonitor 2020

Net zoals vorig jaar heeft Judex in samenwerking met copywriting van Ecoteers gewerkt aan een nieuwe versie van de Nationale Echtscheidingsmonitor. Op deze manier worden de trends van 2021 gemakkelijk met die van 2020 vergeleken. Dit biedt veel informatie over wat er het afgelopen jaar op het gebied van scheidingen is gebeurd.
In de monitor vind je gegevens over het aantal echtscheidingen en meer informatie rondom het huwelijk. Dankzij deze informatie kun je een beeld krijgen van wat er het afgelopen jaar is gebeurd.

 

Huwelijken, geregistreerde partnerschappen en echtscheidingen

Een gegeven dat bekend en opvallend is, is dat er steeds minder koppels besluiten om te gaan trouwen. Een oorzaak van deze verandering is de corona crisis. Door de maatregelen van de overheid, konden er minder huwelijken voltrokken worden. Volgens de Nationale Echtscheidingsmonitor konden er namelijk honderden bruiloften per week niet doorgaan.
Hoewel de corona crisis naar verwachting een rol speelt, daalde het aantal scheidingen sowieso al in de afgelopen jaren. Wel is het goed om te vermelden dat het aantal huwelijken ook daalt. Aan de andere kant zijn er wel steeds meer mensen die een geregistreerd partnerschap aangaan.

 

Kinderen

Volgens de monitor scheiden echtparen minder vaak wanneer zij getrouwd zijn en/of kinderen hebben gekregen. Hoe vaker een stel getrouwd is, hoe vaker zij kinderen krijgen. Hierdoor zijn er meestal kinderen betrokken bij een scheiding.
Wanneer je gaat scheiden en kinderen hebt, moet je met een aantal zaken rekening houden. Zo helpt een ouderschapsplan bij het maken van belangrijke afspraken. Download het NetjesScheiden Ouderschapsplan om te zien welke punten je ex-partner en jij moeten bespreken om verwarring te voorkomen.

 

Regionale en internationale verschillen

Volgens de Nationale Echtscheidingsmonitor zijn er verschillende cijfers over scheidingen tussen provincies in Nederland. Zo wordt er het minst gescheiden in Overijssel en Utrecht, en scoren Drenthe, Groningen en Limburg weer hoger. Opvallend genoeg wordt er in deze laatste provincies zelfs vaker een punt achter huwelijken gezet dan in de Randstad.
Europa volgt ongeveer dezelfde trend als Nederland. In de afgelopen 50 jaar zijn er namelijk meer mensen gaan scheiden. Het enige verschil is dat het aantal scheidingen in Europa is gestegen, terwijl Nederland momenteel weer op een dalende lijn zit. Meer details vind je in de Nationale Echtscheidingsmonitor zelf.

 

Je bent niet alleen

Ben jij in het afgelopen jaar ook gaan scheiden? Dan ben je zeker niet alleen. In 2020 vonden namelijk zo’n 30.000 scheidingen plaats. Een deel van deze mensen heeft daar hulp bij gezocht. Wees dus niet bang om naar hulp te zoeken.
Corona heeft niet alleen effect op het aantal scheidingen, maar ook op financiële aspecten. Heb je minder financiële middelen? Dan is goedkoop scheiden mogelijk bij Netjes Scheiden. Op basis van hoeveel je zelf wilt regelen, kun je kiezen voor de pakketten ‘zelf doen’, ‘controle’ en ‘begeleiding’. Wil je jullie geregistreerd partnerschap ontbinden of online scheiden? Ook hierbij helpen wij je graag verder.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.