De valkuilen voor buitenlanders bij echtscheidingen in Frankrijk

door | 20 okt, 2020 | Actueel

Om het scheidingsproces een stukje eenvoudiger te maken heeft Frankrijk een nieuwe wet aangenomen. Dankzij deze wet wordt het makkelijker om te scheiden buiten de rechtbank om. Hoewel dit voor veel Fransen goed nieuws is, moeten buitenlanders zich bewust zijn van de veranderingen die de nieuwe wet voor hen teweeg brengt. Caterina Giudiceandrea, advocaat in Frankrijk, waarschuwt buitenlanders voor de valkuilen wanneer ze er een scheiding in het land overwegen. 

 

Nieuwe wetten in Frankrijk

Stellen in Frankrijk kunnen nu een echtscheiding aanvragen zonder een lange procedure bij de rechtbank te doorlopen. De oorspronkelijke echtscheidingsprocedure in Frankrijk was een lange, en vaak dure, gang van zaken. Om voor de nieuwe procedure in aanmerking te komen moeten beide partners het eens zijn over alle aspecten van de scheiding. Hierbij wordt ook gekeken naar de zorg voor de kinderen, de verdeling van het vermogen, en de andere financiële zaken. De afspraken moeten schriftelijk worden vastgelegd, en vervolgens worden ondertekend door beide partners en hun advocaten. Nadat de overeenkomst is ondertekend door een notaris is deze uitvoerbaar.

 

Beperkingen voor buitenlanders

De nieuwe procedure lijkt eenvoudig. Er komen echter enkele zaken om de hoek kijken die het lastig maken. Zo moeten beide partners fysiek aanwezig zijn om de afspraken te maken en de documenten te tekenen. Ze moeten dit samen én tegelijkertijd doen. Dit is lastig wanneer één van de partners in het buitenland woont of tijdelijk niet in Frankrijk is. 

 

Een bijkomend probleem is dat deze echtscheidingsovereenkomst niet door alle landen wordt erkend. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige staten in de VS. In deze situatie wordt de scheiding dus in sommige landen wel, en in sommige landen niet erkend. Je bent dan op sommige plekken nog getrouwd, en op andere plekken al gescheiden. Dit zorgt voor vervelende situaties bij het betalen van belasting, alimentatie, en de zorg voor de kinderen. Hierdoor kan het zo zijn dat de scheiding dus nogmaals in een ander land moet worden herhaald. 

 

Scheiden in Frankrijk?

Wil je toch van je partner in Frankrijk scheiden? Zorg er dan voor dat je een advocaat in de arm neemt die verstand heeft van de regelgeving in Frankrijk. Zo zorg je ervoor dat de echtscheiding in het buitenland ook erkend wordt en voorkomen je vervelende situaties voor beide partners en de kinderen. 

Je kunt er ook voor kiezen om in Nederland te scheiden. Een mediator of advocaat kan je adviseren over de wetten die gelden en de zaken die geregeld moeten worden.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.