Deze zaken moet je regelen wanneer je gaat scheiden
Een scheiding is vaak een lastige tijd voor beide partijen. Toch eindigt één op de drie huwelijken in een scheiding volgens het CBS. Naast dat een scheiding emotioneel zwaar is, moeten er ook heel wat praktische zaken worden geregeld. Hoe zit het bijvoorbeeld als je een koophuis hebt of thuiswonende kinderen hebt?
Hoe zit het met de woning?
Wanneer de knoop eenmaal is doorgehakt, kun je beginnen met het regelen van de scheiding. De handigste en goedkoopste manier is online scheiden, maar er kan ook een advocaat of mediator aan te pas komen. Hoe je het ook went of keert: uiteindelijk zal jullie leven er heel anders uit zien. Zo zal één van jullie, of beiden, een nieuwe woning moeten zoeken. Het is dan ook slim om direct uit te zoeken of je recht hebt op huurtoeslag wanneer je in een huurwoning gaat wonen. Ook het maken van afspraken rondom het delen van het koophuis, de hypotheek en het hypotheekverleden wordt aangeraden door de Belastingdienst.
Ga je scheiden en hebben jullie een koophuis? Bekijk dan hier onze dienst ‘Wonen en Scheiden’. Met deze dienst kies je voor begeleiding van zowel een scheidingsexpert als een hypotheekadviseur die samen zorg dragen voor jullie echtscheidingsconvenant.
Bij wie wonen de kinderen?
Het is belangrijk om meteen duidelijke afspraken te maken. Zo weten jullie beiden wat je kunt verwachten, en kom je niet voor verrassingen te staan. Het maken van duidelijke afspraken zorgt dan ook voor een fijner verloop van de scheiding. Ook over de kinderen moeten afspraken worden gemaakt. Kiezen jullie voor co-ouderschap? En bij wie worden de kinderen ingeschreven? Naast dat dit belangrijke vragen voor jullie zelf en de kinderen zijn, wil de Belastingdienst dit ook weten. Het kan namelijk zo zijn dat je recht hebt op kinderopvangtoeslag of inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dat laatste kan volgens experts al gauw zo’n 3.000 euro per jaar schelen.
Het is belangrijk om zaken zo snel mogelijk te regelen
Het is belangrijk om bovengenoemde zaken zo snel mogelijk te regelen. “Wijzigingen in de persoonlijke en financiële situatie kunnen van invloed zijn op de hoogte van het maandelijks te ontvangen of te betalen bedrag van de voorlopige aanslag. En misschien ook op de voorschotbedragen van toeslagen”, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.
Ben je benieuwd naar de kosten van een scheiding? Bij NetjesScheiden bieden we verschillende pakketten aan waarbij rekening wordt gehouden met jouw situatie.
Alsjeblieft, jouw stappenplan
Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.