Duurzaam scheiden: wat is het?

door | 18 okt, 2022 | Actueel

Ontbinden van het huwelijk, flitsscheiding, online scheiden en scheiden van tafel en bed: er zijn allerlei vormen van scheiden. Minder vaak hoor je duurzaam scheiden. Wat is duurzaam scheiden? Voor wie is duurzaam scheiden en wat betekent dit voor de belasting? Lees meer over duurzaam scheiden in dit artikel. 

 

Wat is duurzaam scheiden?

Vorig jaar eindigden er bijna 26 duizend huwelijken in een echtscheiding. Je scheiding kan je op verschillende manieren regelen. Eén van deze manieren is duurzaam scheiden. Je bent duurzaam gescheiden wanneer je niet meer met je partner als gezin onder één dak woont. Ondanks dat je dus niet meer samenwoont, blijf je wel fiscale partner. Dit is een manier van scheiden als je dit niet officieel wilt maken door bijvoorbeeld je scheiding te regelen bij een rechter. Het is niet mogelijk om duurzaam gescheiden te zijn én een andere fiscale- of toeslagpartner te hebben. 

 

Voor wie is duurzaam scheiden?

Voor stellen die niet formeel willen scheiden, maar wel uit elkaar willen gaan is duurzaam scheiden een optie. Je ziet dat oudere mensen voor deze manier van scheiden kiezen, omdat je minder hoeft te regelen. Zo hoef je niet officieel bij de rechter je scheiding te regelen. Ook mensen met (hoge) schulden kiezen voor deze manier van scheiden of mensen met een ingewikkeld inkomen zoals bij een onderneming van jullie samen. 

 

Wat betekent duurzaam scheiden voor de belasting?

Als je besluit om duurzaam te scheiden, blijven jullie fiscale partners. Dit betekent dat je bijvoorbeeld de inkomstenbelasting aangifte doet met een fiscale partner. Samen ontvang je de toeslagen die je krijgt van de Belastingdienst. Het maakt hierbij niet uit hoe lang je duurzaam gescheiden bent of hoe lang je al apart woont. 

 

Wil je je duurzame scheiding toch officieel maken? Dan kan je dit doen door bijvoorbeeld online te scheiden. Deze manier van scheiden is de snelste en goedkoopste optie. Het is wel belangrijk dat je bij online scheiden samen met je partner goede afspraken kunt maken. Is dit niet het geval? Dan kan je scheiden met behulp van een mediator

 

Heb je vragen over de beste manier van scheiden in jouw situatie? NetjesScheiden helpt! Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.