Echtscheiding aanvragen: Hoe vraag ik een scheiding aan?

door | 19 jul, 2022 | Actueel

Ben je van plan om te gaan scheiden? Er zullen veel dingen gaan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan je financiële situatie en je woonsituatie. Als je samen (minderjarige) kinderen hebt, zal er ook voor hen veel veranderen. Scheiden wordt dan ook gezien als een grote en vaak emotionele stap in je leven. 

 

Belangrijk is dat je als eerste je partner vertelt dat je wilt gaan scheiden. Dit wordt vaak gezien als een moeilijk en emotioneel moment. Probeer er niet omheen te draaien, maar vertel duidelijk waarom je wilt scheiden. Nadat je aan je partner hebt verteld dat je wilt gaan scheiden, kan je een aanvraag tot echtscheiding doen. 

 

ZIE OOK: Online scheiden in 99 seconden – In 4 stappen is jullie scheiding geregeld

 

In deze blog lees je meer feiten en cijfers over scheiden, een scheiding aanvragen online en welke hulp je kan krijgen bij het aanvragen van je echtscheiding. 

 

Feiten en cijfers over scheiden

Sinds eind jaren zestig is er een flinke stijging te zien als het gaat om het aantal scheidingen. In 2021 strandden er bijna 8 duizend huwelijken in Nederland. Momenteel zie je een daling in het totale aantal echtscheidingen. Toch is het aantal huwelijken wat eindigt in een echtscheiding, de afgelopen decennia flink gestegen. Daarnaast zijn er ook 2690 stellen met een geregistreerd partnerschap die uit elkaar gaan. 

 

 

Online scheiding aanvragen

Online je scheiding aanvragen is de snelste en goedkoopste manier van een echtscheiding aanvragen. Wel is het belangrijk dat wanneer je ervoor kiest om online je scheiding regelen, je samen met je partner tot goede afspraken kan komen. Bij online scheiden leg je namelijk in goed overleg samen je afspraken vast. Ook het vastleggen van de gemaakte afspraken kan online. Het is mogelijk om binnen ongeveer 5 weken te scheiden, als je dit online doet. 

 

Online scheiden in 4 stappen 

Als je besluit om je scheiding online aan te vragen, kan je als eerste een vrijblijvend gesprek aanvragen. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken naar welke begeleiding het beste past in jullie situatie. Online scheiden gebeurt gemiddeld in 4 stappen. Deze stappen bestaan uit: 

 

Stap 1: Afspraken maken en vastleggen. Dit duurt gemiddeld 1 tot 3 weken

Stap 2: Het verzoekschrift tot scheiden wordt aangevraagd bij de rechter, met behulp van een advocaat

Stap 3: De rechter bekrachtigt de scheiding. Gemiddeld gebeurt dit binnen 3 tot 6 weken. 

Stap 4: De laatste stap is het inschrijven van jullie scheiding bij de gemeente. Gemiddeld kan hier een week voor worden gerekend. 

Na het doorlopen van deze stappen ben je officieel gescheiden van je ex-partner. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden, maar lukt het niet om samen afspraken te maken? Kijk dan eens of scheiden met behulp van een mediator wat voor je is. Een mediator is een onafhankelijke, derde partij. 

 

Is het wel mogelijk om samen tot goede afspraken te komen? Dan kan je eenvoudig en snel online scheiden

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.