Echtscheiding steeds vaker zonder tussenkomst rechter

by | 13 okt, 2020 | Actueel

Het aantal scheidingen neemt nog steeds toe. Steeds meer stellen kiezen er daarnaast voor om te scheiden zonder hierbij een rechter in te schakelen. Het percentage scheidingen dat plaatsvindt zonder tussenkomt van een rechter is aanzienlijk gestegen sinds 2011. Vooral stellen met kinderen kiezen er steeds vaker voor om zaken onderling of via een mediator te regelen.

 

Onderzoek naar echtscheidingen

Onderzoeksbureau Kantar heeft in opdracht van de vereniging van familierechtadvocaten en scheidingsmediators (vFAS) gekeken naar het aantal scheidingen waarbij een rechter wordt ingeschakeld. In 2011 werd bij 31% van de scheidingen een rechter ingeschakeld. Op dit moment ligt dit percentage een stuk lager en is het gedaald naar 6%. Deze daling is positief nieuws voor de betrokken partijen.

 

Mediation steeds belangrijker

Uit het onderzoek blijkt dat mediation steeds belangrijker wordt bij het regelen van belangrijke zaken tijdens een scheiding. Hierbij zorgt een onpartijdige mediator ervoor dat partners samen goede afspraken maken. Stellen regelen de scheiding ook steeds vaker zonder hulp van andere partijen. Saskia Braun van de vFAS gelooft dat steeds meer ouders zich bewust zijn van de effecten van een scheiding op de kinderen, vooral als het gaat om scheidingen waar veel ruzies bij komen kijken. Een vechtscheiding bij een rechter zorgt vaak voor geestelijke en emotionele schade bij kinderen. Hier is de laatste jaren veel aandacht voor gevraagd in de media. 

 

Stijgende populariteit van co-ouderschap

Om ervoor te zorgen dat kinderen zo min mogelijk last ervaren van een scheiding wordt er ook meer gekozen voor co-ouderschap. Hierbij voeden de ouders samen de kinderen op maar wonen ze niet samen. Dit kwam in 25% van de gevallen voor in 2011. Op dit moment is dit gestegen naar 34%. Ouders zijn op deze manier beiden een groter onderdeel van het leven van hun kinderen. Het onderzoek laat zien dat mannen vaker voorstanders zijn van co-ouderschap dan vrouwen. Bij een scheiding waar minderjarige kinderen bij betrokken zijn, is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Klik hier voor meer informatie en een voorbeeld van het ouderschapsplan.

 

Meer weten over scheiden zonder tussenkomst van een rechter? We helpen je hier op weg.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.4

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.4

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.