fbpx

Echtscheidingsconvenant: Wat is het en wat gebeurt er bij niet nakomen?

door | 28 jun, 2022 | Actueel

Als je besluit om uit elkaar te gaan, is het handig om duidelijke afspraken te maken. Er komt in deze lastige periode veel op je af. Er moet veel samen geregeld worden om op een goede manier te scheiden. Heb je bijvoorbeeld samen met je ex-partner kinderen onder de 18 jaar? Dan ben je verplicht om een ouderschapsplan op te spellen. 

 

In dit artikel wordt er antwoord gegeven op de vraag: Wat is een convenant? Wat is een voorbeeld echtscheidingsconvenant? Hoe lang is een convenant echtscheiding geldig? Wat gebeurt er als je een convenant scheiding niet nakomt?

 

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Als je gaat scheiden, moeten er veel afspraken worden gemaakt. In een scheidingsconvenant – ook wel een echtscheidingsovereenkomst – worden deze gemaakte afspraken schriftelijk opgeschreven. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de alimentatie. 

 

Ontstaat ruzie na het maken van het convenant? Dan kan je gemakkelijk terugvallen op dit document. Je kan het echtscheidingsconvenant opvragen bij de rechtbank waar je gescheiden bent. Ben je voor 1990 gescheiden? Dan kan je het convenant opvragen bij een regionaal archief

 

Wat is een echtscheidingsconvenant voorbeeld?

Wil je graag een voorbeeld van het echtscheidingsconvenant zien? Dan kan je deze gemakkelijk en gratis opvragen. Lees hieronder het stappenplan om geen belangrijke onderwerpen te vergeten in je convenant scheiding:

  • Woning: wonen jullie samen in een koophuis en staat de hypotheek op jullie naam?; 
  • Kinderen: welke afspraken worden er gemaakt over jullie kinderen onder de 18 jaar? Vergeet niet om een ouderschapsplan op te stellen!; 
  • Inboedel: hebben jullie bezittingen van jullie samen? Ook hier moeten afspraken over gemaakt worden;
  • Bezittingen en mogelijke schulden: denk hierbij bijvoorbeeld aan de hypotheek van jullie koopwoning;
  • Verzekeringen: Zoek jullie verzekering op en zorg ervoor dat deze op jullie persoonlijke naam komt;
  • Pensioen: Welke afspraken worden er gemaakt over het ouderdomspensioen? Vergeet de gemaakte afspraken hierover niet door te geven aan je pensioenfonds. 

Hoe lang is een convenant geldig?

Als je samen met je ex-partner het echtscheidingsconvenant tekent, zijn de afspraken officieel. Dit betekent dat jullie convenant rechtsgeldig is. 

 

De echtscheidingsovereenkomst die jullie hebben opgesteld blijft altijd geldig en komt nooit te vervallen. Wel kun je de afspraken in de overeenkomst veranderen. Afspraken veranderen is mogelijk in de volgende situaties: 

  • Als je ex-partner en jij het samen eens zijn over de nieuwe afspraken;
  • Wanneer bij één van jullie of bij beide situaties zijn veranderd. 

Wat gebeurt er als je het scheidingsconvenant niet nakomt?

Het is belangrijk dat je ex-partner en jij zich houden aan de afspraken die staan in het scheidingsconvenant. Als één van de twee zich niet houdt aan het scheidingsconvenant, kun je ervoor zorgen dat de gemaakte afspraken wel worden nageleefd. Dit kan je doen door hulp in te schakelen van een advocaat, rechtbank of deurwaarder. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden kan je gemakkelijk en snel online scheiden. Wil je de gemaakte afspraken opschrijven in een scheidingsconvenant? Ook dan helpt NetjesScheiden!

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.