Een nieuwe woning na een scheiding

by | 5 jan, 2021 | Actueel

Wellicht één van de vervelendste zaken die je moet regelen na een scheiding is het vinden van een nieuwe woonplek. Met krapte op de woningmarkt en de financiële tegenslagen van een scheiding is dit dan ook geen eenvoudige klus. Hoe zorg je er nou voor dat je tijdens en na je scheiding over goede huisvesting beschikt?

 

Tijdens de scheiding

Als je het proces van de scheiding doorloopt, zijn er vaak heel veel verschillende zaken die je moet regelen. Zo moet je niet alleen financieel, maar ook praktisch en juridisch alle zaken op orde krijgen. Om ervoor te zorgen dat je in goed overleg uit elkaar kunt gaan, kan het goed zijn dat één van de partners al in een vroeg stadium de gezamenlijke woning verlaat. Door een tijdelijke plek te vinden buiten de gezamenlijke woning, creëer je meer rust en tijd om te zoeken naar een nieuwe permanente plek. 

 

Als tijdelijke oplossing kun je eens kijken naar de volgende opties:

  • Blijf een tijdje bij familie of vrienden. Deze omgeving voelt vaak al bekend en vertrouwd, waardoor het een fijne tussenoplossing is. Ook kun je bij familie en vrienden je verhaal kwijt, waardoor je eenzaamheid vermijdt
  • Boek een tijdelijk verblijf in een vakantiehuisje of een Airbnb. Op deze manier heb je je eigen ruimte en krijg je niet te maken met tijdelijke huurcontracten. Zo kun je ook direct weer verhuizen als je een nieuwe permanente woning hebt gevonden. 
  • Zoek naar een tijdelijke kamer in een gedeeld huis. Hoewel je hierbij wel te maken krijgt met huisgenoten, kun je vaak al voor een lage prijs op deze manier tijdelijke huisvesting vinden.

 

Na de scheiding

Je zult waarschijnlijk na je scheiding het liefst snel een huis voor jezelf hebben. Vanwege de krapte op de woningmarkt zal het kopen van een huis misschien niet meteen een optie zijn. Laat je dus goed informeren over je financiële situatie zodat je weet waar je aan toe bent. Gewapend met deze informatie kun je vervolgens gerichter zoeken naar een koop- of huurhuis. Zorg ervoor dat je op verschillende plekken ingeschreven staat en je kennissenkring laat weten dat je op zoek bent naar een nieuwe woning. Vanuit je tijdelijke plek kun je dan op je eigen tempo op zoek naar een nieuwe plek om je toekomst op te bouwen.

Wonen is één van de vele zaken die erbij komt kijken als je gaat scheiden. Wil je zeker weten dat je niks over het hoofd ziet? Download hier onze handige checklist.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.