Eenzaamheid na een scheiding: hoe ga je er het beste mee om?

door | 22 sep, 2020 | Actueel, Tips & Tricks

Een scheiding leidt vaak tot veel moeilijke momenten. Opeens heb je een nieuwe woning, een nieuwe omgeving, en veranderen er nog veel meer dingen om je heen. Het kan soms voelen alsof je je leven weer opnieuw op moet bouwen. Het is daarom ook niet gek als je een gevoel van eenzaamheid ervaart. Iedereen gaat anders om met dit gevoel, en ervaart de scheiding op een andere manier. We geven je hier tips over het omgaan met een gevoel van eenzaamheid na een scheiding.

 

Voel je gevoel

Het kan heel eng zijn om toe te geven aan wat je voelt. Vaak hebben we de neiging om direct afleiding te zoeken zodat we niet alleen zijn met onze gevoelens. Het kan echter helpen om -vooral in het begin- de tijd te nemen om te begrijpen wat je voelt. Dit helpt je bij het verwerkingsproces. Wanneer je negatieve emoties lang probeert weg te stoppen wordt het steeds moeilijker om ze een plekje te geven op de lange termijn. Probeer eens een dagboek bij te houden waarin je opschrijft wat je precies voelt, of praat erover met iemand die je vertrouwt.

 

Onderneem actie

Eén van de gevaren van eenzaamheid is dat we blijven hangen in het negatieve gevoel dat we hebben. Het is daarom belangrijk om niet te lang alleen met het gevoel te blijven zitten, en actie te ondernemen. Maak een lijstje van mensen om je heen die belangrijk voor je zijn. Dit kunnen je kinderen, je ouders, en goede vrienden zijn. Vaak is deze lijst een stuk langer dan we verwachten. Stel voor om samen een wandeling te maken of nodig ze uit voor een kop koffie. Je zult zien dat het in het begin misschien ongemakkelijk voelt, maar dat het gauw fijn is om mensen om je heen te hebben!

 

(Her)ontdek je interesses

Bezig zijn met dingen die we leuk vinden geeft vaak nieuwe energie. Is er iets wat je al lang wilt doen maar nooit aan toe bent gekomen? Dit is hét moment! Zoek bij voorkeur naar een nieuwe hobby of interesse waarbij je tegelijkertijd ook nieuwe mensen ontmoet. Dit kan bijvoorbeeld een taalcursus of nieuwe sport zijn. Door gezamenlijk met iets bezig te zijn is het vaak ook een stuk minder eng om nieuwe mensen te ontmoeten.

 

Schakel hulp in

Blijf je toch langdurig met een gevoel van eenzaamheid zitten? Wees dan niet bang om hulp in te schakelen! Een scheiding heeft een grote impact op je leven en het is niet meer dan normaal om hier moeite mee te hebben. Een therapeut of psycholoog kan je een duwtje in de goede richting geven zodat je snel weer lekker in je vel zit.

Heb je hulp nodig bij het regelen van je scheiding? Kijk hier wat wij voor je kunnen betekenen.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.