Einde zomerperiode: een piek in het aantal scheidingen

by | 8 sep, 2020 | Actueel

De Nederlandse zomervakantie is weer voorbij. De dagen worden weer langer en de temperaturen dalen. De meeste mensen zijn aan het einde van de zomer ook weer teruggekeerd van hun vakanties. Hoewel een vakantie bij uitstek geschikt lijkt te zijn blijkt dit in de praktijk toch minder waar. Aan het einde van de zomerperiode vindt er namelijk een stijging plaats in het aantal echtscheidingen.

 

Britse onderzoekers tonen aan dat er gemiddeld vaker scheidingen plaatsvinden na vakanties. De stijging in het aantal scheidingen is vooral te zien in de maanden augustus, september en januari. De periode na de zomervakantie resulteert dan ook weer in een piek in het aantal scheidingen. In eind augustus en begin september ligt het aantal scheidingen gemiddeld 20%-30% hoger dan in andere maanden.

 

Volgens onderzoek van de universiteit van Washington worden vakanties vaak geassocieerd met nieuwe ervaringen en positieve gevoelens, waardoor veel mensen die twijfelen over hun relatie de vakantie toch nog graag willen proberen samen door te brengen. Hoewel een vakantie voor veel koppels de tijd biedt om even samen weg te gaan en leuke dingen te doen, kan het ook leiden tot een negatieve uitkomst. De vakantie inzetten als laatste redmiddel werkt dan in dit geval juist averechts.

 

De onderzoekers wijten de stijging van het aantal scheidingen aan de vakantiestress en de extra tijd die koppels plotseling met elkaar doorbrengen. Tijdens de vakantie is er plotseling geen afleiding door werk of familie en vrienden. Bij sommige stellen leidt dit tot het besef dat de relatie niet meer werkt. Vaak wordt er tijdens de vakantie besloten dat een scheiding toch de juiste keuze is, en wordt deze doorgezet wanneer de vakantie weer voorbij is.

 

Zeker wanneer er kinderen betrokken zijn bij een scheiding vindt deze vaak plaats na de zomervakantie. Zo hebben de kinderen tijdens de vakantie de tijd om aan het idee te wennen en vinden de veranderingen niet allemaal plotseling plaats. De ouders krijgen zo ook meer tijd voor het maken van afspraken, het vinden van nieuwe woonruimte, en het opstellen van een ouderschapsplan.

 

Wil je meer informatie over hoe wij je kunnen helpen bij het regelen van jouw scheiding? Kijk hier voor meer informatie.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.