Enorme scheidingsgolf door corona, behalve in Nederland

by | 10 nov, 2020 | Actueel

Dat de huidige crisis veel relaties onder druk zet is voor iedereen duidelijk. Dit was echter nog niet te merken in de cijfers van het aantal echtscheidingen. Inmiddels begint hier verandering in te komen. Uit verschillende landen komen er namelijk berichten dat er aanzienlijk meer scheidingen worden aangevraagd dan in afgelopen jaren. Waar komen deze berichten vandaan en gaat dit in Nederland ook gebeuren? In dit artikel gaan wij hier uitvoerig op in. 

 

Stijging in andere landen

In de landen om ons heen zien wij een duidelijke stijging in het aantal scheidingen. In België is er een stijging in het aantal scheidingen van 19,3 procent in juni en 13,2 procent in juli waargenomen. Ook in de Verenigde Staten zien wij ongekende cijfers op het gebied van scheidingen. Advocatenkantoren gespecialiseerd in scheidingen zagen het aantal telefoongespreken met 70% toenemen. Geldt deze trend ook voor Nederland?  

 

 

Nederlandse huwelijken blijven verrassend sterk

Men verwachtte in Nederland een enorme stijging in het aantal scheidingen door corona. Deze cijfers bleken echter afgelopen zomer, na de eerste golf, mee te vallen. Tot dusver wijst nog niks op een stijgende trend in Nederland. Sterker nog, uit de data die nu beschikbaar is blijkt zelf een daling ten opzichte van andere jaren. 

 

De meest recente data van het CBS laat zien dat zelfs in de maand augustus een daling is waargenomen in het aantal scheidingen ten opzichte van 2018/2019. De zomerperiode is normaal gesproken een goed eikpunt omdat wij hier jaarlijks een stijging zien

 

Een mogelijke verklaring hiervoor is de economische situatie van Nederland. Nederland heeft in tegenstelling tot andere landen een enorme krimp van de economie weten te voorkomen. Dit is natuurlijk niet de enige factor die meespeelt en het is lastig voorspellen wat er de komende maanden gaat gebeuren. Vooralsnog lijkt het erop dat de Nederlandse huwelijken beter bestand zijn tegen de crisis. 

 

Sterk de crisis door 

Het is natuurlijk volkomen begrijpelijk als de crisis spanningen teweeg brengt binnen het huwelijk. Het is daarom belangrijk om problemen vroeg aan te pakken. Schakel indien nodig hulp in van buitenaf. Met een paar handige tips voor een gelukkig huwelijk, zijn jullie als stel volledig klaar om de crisis sterk door te komen.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.