Gelijkheid bij een echtscheiding voor Zimbabwaanse vrouwen

door | 8 dec, 2020 | Actueel

In Nederland vinden we het heel vanzelfsprekend dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben bij een echtscheiding. Helaas is dit tot op de dag van vandaag nog niet overal het geval. In veel gevallen hebben vrouwen namelijk minder rechten bij een echtscheiding, zo ook in Zimbabwe. Gelukkig komt daar nu verandering in!

 

Gendergelijkheid

Voor vrouwen in Zimbabwe is gendergelijkheid nog lang geen realiteit. In de Zimbabwaanse cultuur en samenleving worden ze nog steeds ondergeschikt beschouwd aan mannen. Dit is voornamelijk terug te zien in de hun rol in het huwelijk en de maatschappij, waarbij ze standaard zowel de huishoudelijke- als zorgtaken uitvoeren. Daarnaast verdienen vrouwen minder en hebben ze gemiddeld een lager opleidingsniveau

 

Positief nieuws uit Zimbabwe 

Gelukkig is er nu positief nieuws naar buiten gebracht! In juni 2020 heeft het hooggerechtshof in Zimbabwe namelijk besloten dat vrouwen nu gelijk zijn aan mannen bij echtscheidingen. Dit houdt in dat ze recht hebben op de helft van alle roerende en onroerende goederen. Hoewel er hier al internationale wetgeving over bestond, is het voor het eerst dat deze wet op nationaal niveau wordt ingevoerd. Het is dan ook een grote stap vooruit voor de vrouwenrechten in het land. 

 

Nieuw toekomstperspectief 

De nieuwe wetgeving is niet alleen positief vanwege de erkenning en financiële compensatie, het biedt vrouwen ook een nieuw toekomstperspectief. In de oude situatie bestond er voor vrouwen een hoge drempel om uit een relatie te stappen. Ze werden immers niet financieel gecompenseerd, waardoor ze vaak alleen achterbleven zonder middelen om zichzelf te kunnen onderhouden. Het wordt door deze wet makkelijker én veiliger om te kiezen voor een echtscheiding.

 

Afname van partnergeweld

Ook ervaren vrouwen in zuidelijk Afrika vaak geweld in hun relaties. Dit wordt vaak gewijd aan de structurele ongelijkheid in het land. De nieuwe wetgeving zorgt er ook in dit geval voor dat vrouwen een betere kans hebben op een nieuw leven, en sneller kunnen besluiten om de relatie te beëindigen.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.