Gemeenten bieden hulp aan gezinnen die in een scheiding liggen

door | 24 aug, 2021 | Actueel

Ook wanneer de scheiding achter de rug is, kunnen er nog een hoop emoties loskomen. Mensen worstelen vaak met verdriet, woede of rouw. Ook voor de kinderen kan de scheiding een moeilijke tijd zijn. Jeugdprofessionals geven aan dat het soms jaren kan duren voordat alles een plekje heeft kunnen krijgen. 

 

Speciale teams proberen vechtscheidingen te voorkomen

‘’Mama is nog elke dag boos op papa’’ of ‘’papa zegt zulke vervelende dingen over mama’’. Volgens jeugdprofessional Wendy van Opstal kunnen kinderen behoorlijk last hebben van een scheiding. Zeker als de scheiding tot conflicten tussen beide ouders zorgt. Gemeenten zetten daarom ‘teams Samen Scheiden’ in. Twee leden van het team gaan met het gezin in gesprek om te helpen. Hoe lang het team precies blijft helpen, verschilt per gezin, en hangt af van de situatie.

 

Het project werpt zijn vruchten af

Onder andere in Zundert en Etten-Leur is zo’n team actief. Het project begon met een pilot in de zomer van 2020. Inmiddels geven de begeleiders aan dat het project effectief blijkt te zijn. Het merendeel van de deelgenomen gezinnen blijft na een tijdje, ook zonder begeleiding, uit de ‘vechtstand’. Desirée Musters, team Samen Scheiden, geeft aan dat elk gezin compleet anders is. ‘’Er zijn ouders die helemaal geen ruzie hebben maar zich min of meer preventief melden. Die willen ervoor zorgen dat hun kinderen zo min mogelijk last hebben van een scheiding en komen vragen waar ze aan moeten denken, kort na het besluit om te scheiden.’’ 

 

Elk scheidende gezin is anders

Andere gezinnen komen juist via school of de huisarts bij de teams terecht. Bijvoorbeeld omdat ze, zelfs na de scheiding, nog flinke ruzie hebben. ‘’Mensen die er na een jaar achter komen: dit loopt niet goed, de kinderen lijden eronder, we moeten hier iets mee. De verschillen in zwaarte zijn enorm. Maar over het algemeen zien we dat mensen graag het goede willen doen voor hun kinderen. Daardoor zijn de meesten ertoe in staat ook ingesleten gedrag aan te passen, als ze eenmaal zien dat zulke patronen hun kinderen beschadigen.” aldus Musters.

Wil je meer informatie over het regelen van een scheiding? Lees dan onze pagina over een scheiding regelen. Of plan een vrijblijvend adviesgesprek in. Onze specialisten geven je dan advies over hoe je het beste online kunt scheiden.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.