fbpx

Geregistreerd Partnerschap ontbinden

door | 14 jun, 2022 | Actueel

Sinds 1 januari 1998 is het voor stellen mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Geregistreerd partnerschap was er vroeger vooral voor koppels van hetzelfde geslacht, die hun relatie wilden vaststellen.  Sinds 2001 is voor koppels van hetzelfde geslacht een homohuwelijk mogelijk. Het geregistreerde partnerschap bleef bestaan en neemt steeds meer toe in populariteit. 

 

Als jullie hebben besloten dat jullie het geregistreerde partnerschap willen ontbinden, kan dit zonder rechter. Heb jullie kinderen samen onder de 18 jaar? Dan is het wel verplicht om dit proces via de rechter te laten lopen. 

 

In dit artikel lees je meer over partnerschap ontbinden met en zonder kinderen. Tot slot lees je hoe NetjesScheiden je daarbij kan helpen. 

 

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Trouwen en een geregistreerd partnerschap aangaan, zijn beide samenlevingsvormen die erg op elkaar lijken. Het verschil tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap, is vooral de manier van beëindiging. 

Zo kan je bij de ontbinding van een geregistreerd partnerschap buiten de rechter om scheiden, als er geen kinderen onder de 18 zijn. Bij ontbinden van een huwelijk is het verplicht om dit via de rechter te laten verlopen. Daarnaast kan je bij een huwelijk wel scheiden van tafel en bed, maar bij ontbinden geregistreerd partnerschap niet. 

 

Ontbinden geregistreerd partnerschap zonder kinderen 

In 2020 zijn er 24,1 duizend stellen die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. In 2020 zijn er bijna 3 duizend stellen met een geregistreerd partnerschap uit elkaar gegaan. Willen jullie het partnerschap ontbinden en hebben jullie geen kinderen die onder de 18 jaar zijn? Als er geen kinderen onder de 18 jaar zijn, is er ook geen verplicht ouderschapsplan nodig. Wel is er een derde partij nodig. Dit kan een mediator zijn. 

 

Samen met deze derde partij wordt er een overeenkomst opgesteld. In deze overeenkomst staan onderwerpen als: de manier om geregistreerd partnerschap te ontbinden en hoe de situatie veranderd na partnerschap ontbinden. 

 

Ontbinden geregistreerd partnerschap met kinderen 

Hebben jullie besloten om te scheiden geregistreerd partnerschap en hebben jullie kinderen samen die onder de 18 jaar oud zijn? Dan is het verplicht om langs de rechter te gaan. Voor het ontbinden van het geregistreerd partnerschap moeten jullie samen een ouderschapsplan opstellen samen met een scheidingsplan.

 

Wil je jullie partnerschap ontbinden? NetjesScheiden helpt jullie volledig online. Komen jullie er samen niet uit of maak je liever afspraken onder begeleiding? Ook dan helpt NetjesScheiden, met behulp van een mediator

 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.3

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.3

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.