Gescheiden en je kind gaat studeren

door | 29 jun, 2021 | Actueel

Zijn je partner en jij gescheiden, en heb je een kind dat wil gaan studeren? Dan is het verstandig om op tijd met jouw ex-partner en kind afspraken te maken over de kosten die erbij horen. 

 

Studiefinanciering

Bij DUO (Dienst Uitvoerend Onderwijs) wordt ervan uitgegaan dat beide ouders een mee betalen aan de studiekosten van het kind. Dit kan vooraf al afgesproken zijn in de kinderalimentatie, of op een andere manier, voordat het kind op kamers gaat.
Het is goed om te weten dat ouders niet verplicht zijn mee te betalen aan de studie van het kind. Totdat het kind 21 jaar is, hebben zij alleen een onderhoudsplicht die ze moeten betalen. Dit is een maandelijks bedrag dat ouders aan hun kinderen geven voor hun levensonderhoud. Er zijn dus geen wettelijke afspraken over het betalen van studiekosten. Daarom is het extra belangrijk het hierover te hebben met je ex-partner en kind.

 

Uit huis gaan

Wanneer jouw kind besloten heeft om uit huis te gaan, kan dit voor jullie ook kosten met zich meebrengen. Het is in dit geval belangrijk dat jij met je kind de kosten bespreekt die komen kijken bij deze situatie. Als ouder kun je je kind met een maandelijks bedrag ondersteunen. Dit kan je kind helpen om bijvoorbeeld een deel van de huur of boodschappen te betalen. Ook is het belangrijk dat je je kind informeert over de verschillende soorten verzekeringen die er zijn. Dit kan gaan over een inboedelverzekering, of andere schadeverzekeringen. Deze verzekeringen voorkomen dat je kind bij een ongeval veel kosten moeten betalen. Deze kosten kunnen bij bepaalde ongevallen namelijk erg hoog oplopen. 

 

Afspraken afstellen

Na het maken van bovenstaande afspraken, moeten de kosten die horen bij een kind dat gaat studeren, een stukje duidelijker zijn. Dit is prettig voor zowel het kind als de ouders, helemaal als deze laatste gescheiden zijn. Door goed te blijven praten (ook tijdens de studie van je kind), houd je alles overzichtelijk en ontstaan er geen misverstanden op het gebied van kosten. Dit kan extra moeilijk zijn wanneer je (net) bent gescheiden en het contact wat moeilijker verloopt. Maar op de lange termijn kan er een hoop tijd, gedoe en frustratie bespaard worden door altijd in gesprek te blijven. Bovendien is duidelijkheid ook prettig voor je kind, studeren is immers al spannend genoeg!

Wil jij voorkomen dat je kind onnodig veel last heeft van de gevolgen van jullie scheiding? Wij zorgen er samen voor dat het hele proces zo prettig mogelijk verloopt. Dit kan via een online scheiding of mediation.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.