Groot aantal gehuwde koppels heeft scheiding overwogen

by | 17 nov, 2020 | Actueel

Een nieuw Belgisch onderzoek laat zien dat een groot aantal van de getrouwde stellen een scheiding heeft overwogen in het verleden. Hoewel sommige stellen spijt hebben van de scheiding is een groot deel gelukkiger na de tijd. 

 

Onderzoek naar echtscheidingen

De studie, uitgevoerd door iVox, laat zien dat 28% van de getrouwde koppels in het verleden al eens een echtscheiding heeft overwogen. Hoewel het niet mogelijk is om een causaal verband aan te tonen, gaan de onderzoekers er wel van uit dat één van de aanleidingen de recente corona crisis is. 

 

Gelukkiger na de scheiding

Een interessante bevinding van het onderzoek is dat een deel van de ex-partners spijt heeft van de scheiding. Dit is het geval bij een vijfde van de koppels die de stap hebben genomen. Bij een kwart van de koppels vindt één van de partners dat ze meer moeite hadden moeten steken in de relatie. De studie laat ook zien dat mannen vaker deze gevoelens hebben dan vrouwen. 

 

Redenen voor een scheiding

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de redenen die mensen hadden om te gaan scheiden. Ze vroegen respondenten naar de doorslaggevende factor om een scheiding in werking te zetten. 57% van de respondenten gaf aan de relatie te beëindigen als er sprake is van fysieke mishandeling. 55% zou een punt achter het huwelijk zetten wanneer er bedrog in het spel was. Het derde antwoord dat vaak gegeven werd was het uit elkaar groeien van de partners. 34% van de ondervraagden zou het huwelijk beëindigen als ze deze gevoelens ervaren. 

 

De kinderen

Kinderen zijn steeds vaak betrokken bij een scheiding. Dit zorgt ervoor dat veel ouders het gevoel krijgen dat kinderen lijden onder hun scheiding. Eén op de vijf zegt zich schuldig te voelen tegenover de kinderen. Gelukkig ziet 49% van de ondervraagden het positiever in: zij denken dat de kinderen niet hebben geleden onder de scheiding. De meeste ex-partners hebben na de scheiding echter geen contact meer, alleen wanneer het gaat om belangrijke zaken omtrent de kinderen. Slechts 27% van de ondervraagden ging uit elkaar als vrienden. 22% maakt zelfs nog steeds regelmatig ruzie met de ex-partner.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.