Het moderne gezin; een vloek of een zegen?

by | 2 jun, 2020 | Actueel

Welke gezinnen zijn stabiel en welke gezinnen hebben meer moeite met het samenleven? Aan die vraag wordt door onderzoekers al tijden gewerkt. Ooit kwam er uit één van die onderzoeken dat twee ouders en anderhalf kind het ideaalbeeld was wat betreft het gezinsleven. Maar een artikel in het tijdschrift The Atlantic bracht in maart een andere boodschap uit. Het traditionele gezin van twee ouders met kinderen is volgens schrijver David Brooks eigenlijk een uitvinding die niet zo stabiel is als de meeste mensen denken.

 

Vroeger grotere gezinnen

In de geschiedenis leefden mensen juist samen in grotere families. Hoewel je er nu misschien niet aan moet denken om met je tantes, ooms, neefjes en nichtjes samen te wonen zorgde dat in die tijd er voor dat scheidingen, sterfgevallen of financiële tegenslagen goed opgevangen konden worden. David Brooks geeft aan dat nu we in het Westen veel individualistischer zijn geworden het ‘traditionele’ gezin veel eerder in elkaar stort. Ook in Nederland eindigen bijna veertig procent van alle huwelijken in een scheiding waardoor er bijna 1 op de 3 kinderen opgroeit in een gezin zonder beide ouders.

 

Scheidingen in plaats van sterfte

Bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut houden ze zich ook bezig met deze vraag. Daar geven ze aan dat het standaard gezin met twee ouders en ‘anderhalf’ kind eigenlijk al lang niet meer de norm is. Ook 100 jaar geleden bestonden veel gezinnen al uit andere samenstellingen. Volgens het instituut zijn de gezinsvormen niet veel anders dan in de 19e eeuw. Destijds braken gezinnen vaker uit elkaar door sterfgevallen waar tegenwoordig scheidingen de belangrijkste reden zijn.

 

Het ‘’modelgezin’’

Het modelgezin zoals dat vaak besproken wordt is eigenlijk maar heel kort de standaard geweest in Nederland. Alleen tussen 1910 en 1960 werd er veel geleund op deze samenstelling van gezinnen. En ook op die periode is eigenlijk nog best wat kritiek. De reden dat deze gezinssamenstelling werkte in die tijd kwam doordat vrouwen minder rechten hadden en mannen gemakkelijk genoeg verdienden om het gezin te onderhouden. Door de veranderingen in de jaren 60 kregen vrouwen meer rechten, gingen ze meer werken en werd scheiden steeds meer geaccepteerd.

Of de samenleving ooit weer terug gaat naar families die met veel mensen in hetzelfde huis wonen lijkt onwaarschijnlijk. Door alle technologische en sociale ontwikkelingen zijn gezinnen steeds meer op een eilandje terecht gekomen en dat lijkt vooralsnog niet te gaan veranderen. Wel groeien er steeds meer kinderen op in gebroken gezinnen of grotere gezinnen met meer mensen die de zorg dragen voor kinderen. Daarmee komt het wel iets dichterbij de gezinssamenstelling van vroeger.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.