Hoe blijf je vrienden na een scheiding?

Vrienden blijven met je ex-partner, kan dat? In sommige gevallen wel, want dat jullie als liefdespartners niet bij elkaar pasten wil niet zeggen dat jullie er geen sterke vriendschap aan over kunnen houden. Bovendien is het voor de kinderen ideaal als ze af en toe nog dingen met papa en mama samen kunnen doen. Maar dan moet de vriendschap wel op de juiste gronden zijn. Hier geven we drie pijlers waar jullie je aan zullen moeten houden:

1. Geen wraakgevoelens

Begin alleen aan een vriendschappelijke relatie met je ex-partner als de motieven puur en eerlijk zijn. Geef wraakgevoelens en wrok geen kans, en gebruik de vriendschap niet als middel om hem of haar terug te pakken, bijvoorbeeld omdat je ex-partner tijdens jullie relatie vreemdgegaan is of omdat het je ex-partner was die het besluit tot scheiden maakte. Als je je ex-partner (nog) niet vergeven heb, kies dan voor jezelf en ga verder met je leven. Van een zogenaamde vriendschap zal niemand in dit geval beter worden.

2. Geen jaloezie

Een vriendschap met je ex-partner werkt natuurlijk alleen als niemand jaloers is. Vroeg of laat zal een van jullie een ander hebben, en het is niet de bedoeling dat jullie vriendschap een nieuwe relatie op een manier in de weg staat. Het is namelijk goed voor te stellen dat je ex-partner jaloers wordt als jij met een ander thuiskomt, maar het eveneens niet vreemd dat jouw nieuwe partner niet staat te springen om jouw vriendschap met je ex. Ben daarin dan ook eerlijk naar jezelf en geef je eigen jaloezie geen kans; jij hebt immers niets meer te zeggen over het liefdesleven van je ex-partner. Speel bovendien open kaart met je nieuwe partner, en laat hem of haar weten dat hij of zij nummer 1 is.

3. Geen seks

Met je vrienden heb je geen seks, ook niet als het soms zo vertrouwd voelt of zo handig uitkomt. Aan je vriendschap met je ex komt dus geen seks te pas, vooral niet met het oog op eventuele kinderen (‘komen papa en mama weer bij elkaar?’) of toekomstige relaties.

Uit deze pijlers blijkt al dat een vriendschap tussen exen niet gemakkelijk is. Bedenk dus goed op welke gronden je de relatie wilt voortzetten, en ben er zeker van dat je elkaar alleen het beste gunt. Is dit niet het geval en worden jullie toch overvallen door wraakgevoelens, jaloezie of juist verleiding? Zet dan een punt achter de vriendschap en word een ‘verre buur’ van elkaar: eentje met wie je een praatje maakt als je hem of haar tegenkomt, maar waarmee je geen bezoekje aan de bioscoop brengt.

Liggen jullie in scheiding en denk je dat het goed mogelijk is dat jullie vrienden blijven? Kijk dan eens of een online scheiding iets voor jullie is. Deze snelle en goedkope echtscheidingsprocedure is perfect voor koppels die in staat zijn zelf goede afspraken te maken, bijvoorbeeld omtrent financiële zaken of bij het opstellen van een ouderschapsplan.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.