Hoe ga je om met je ex-schoonfamilie?

door | 22 apr, 2019 | Actueel

 

Bij een scheiding komt niet alleen je relatie ten einde, vaak betekent dat ook het einde of een verwatering van het contact met de schoonfamilie. Niet iedereen heeft een goede band met de schoonfamilie. Maar er zijn ook genoeg mensen die hun schoonvader bijvoorbeeld juist als een vaderfiguur zijn gaan zien, omdat ze bijvoorbeeld met hun eigen vader geen (goede) band hadden. In zo’n geval kan een scheiding extra pijnlijk zijn. Etiquette-expert Beatrijs Ritsema krijgt dan ook vaak vragen over hoe om te gaan met de schoonfamilie na een scheiding.

 

Mensen vragen vaak of er bijvoorbeeld een formele afsluiting moet komen, zoals het schrijven van een brief, of nog een keer langs gaan. “Maar dat hoeft allemaal niet. Vooral omdat het nogal onduidelijk is wat je moet zeggen: het was me een genoegen, succes met je leven?”, aldus Ritsema in het NRC. Andersom hoeven ex-schoonouders ook niet zo’n gebaar te maken. 

 

Er volgt een advies dat eigenlijk vooral toepasbaar is tijdens de relatie: “Respecteer je schoonouders als schoonouders, zie de tijd die je met ze doorbrengt als investering in je eigen relatie en benoem ze bovenal niet als jóúw ouders. Dat geldt ook voor schoonouders: noem een schoonkind nooit je eigen kind.” Zo voorkom je vele pijnlijke momenten na een eventuele relatiebreuk. Maar wat als er kinderen in het spel zijn? Dat betekent dat je ex-schoonouders hun opa en oma zijn. In dat geval is het advies om waar nodig aanwezig te zijn bij sociale gelegenheden, maar overdrijf het contact met je ex-schoonfamilie nooit. En vraag jezelf ook af: zitten zij nog op contact met mij te wachten? 

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.