Hoe gaat het met een omgangsregeling in tijden van het coronavirus?

door | 28 apr, 2020 | Actueel

De eerste weken van de intelligente lockdown liggen achter ons maar het einde is vooralsnog niet in zicht. De lockdown heeft veel invloed op het leven in Nederland en ook op waar mensen leven. Het kan zijn dat kinderen van gescheiden ouders bij één van de ouders verblijven om zich zo goed mogelijk te houden aan de door de overheid gestelde regels. Dat kan de normale omgangsregeling tussen gescheiden ouders flink frustreren. Hoe ga je hier het beste mee om?

Ouderschapsplan

De afspraken over de omgangsregeling staan vaak beschreven in een ouderschapsplan. Als dit plan niet geschreven is dan heeft de rechtbank tijdens het uitspreken van de scheiding ook vastgelegd waar het kind zal verblijven en of er een omgangsregeling getroffen wordt. Deze afspraken zijn nog steeds van toepassing maar de huidige situatie kan er wel voor zorgen dat er van de gemaakte afspraken afgeweken kan worden. Mocht je officieel de omgangsregeling willen aanpassen zul je dit bij de rechtbank voor moeten leggen. Gezien de rechtbanken grotendeels gesloten zijn is dit niet iets wat je nu snel voor elkaar kan krijgen. Het is dus beter om eerst te proberen om er samen uit te komen.

Goede communicatie

Probeer daarom goede communicatie te onderhouden met je ex-partner en duidelijk te zijn naar elkaar over wat er in deze tijd mogelijk is en wat je van elkaar verwacht of verlangd. Door deze communicatie hebben jullie beide goed beeld van de situatie en kun je beter afwegen hoe veilig het is om je te houden aan de afgesproken omgangsregeling. Als het niet mogelijk is voor één van de ex-partners om de kinderen te zien kun je via videobellen er voor zorgen dat er toch contact mogelijk is tussen de kinderen en de ex-partner.

Zoek op tijd hulp

Als je geen afspraken kunt maken met je ex-partner en de communicatie niet goed loopt, kun je het best hulp zoeken van buitenaf. Een specialist, bijvoorbeeld een mediator, kan je helpen met de mogelijkheden die je hebt om iets te doen aan de omgangsregeling. Zo kun je samen kijken of je toch naar de rechtbank moet om bepaalde afspraken af te dwingen of dat er een andere, minder ingrijpende, oplossing bedacht kan worden.
1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.