Hoe komt jouw gezin de coronacrisis door?

by | 19 mei, 2020 | Actueel

Inmiddels zitten we al maanden in de corona crisis en worden sommige maatregelen versoepeld. Veel gezinnen zullen er inmiddels deels of volledig aan gewend zijn maar de maatregelen leggen veel druk op het gezinsleven. Hoe kom je de komende tijd als gezin goed door?

 

Communicatie

Het is misschien een beetje een open deur maar als eerste advies blijft communicatie het belangrijkst. Door met elkaar in gesprek te gaan over hoe iedereen zich aan de maatregelen houdt, blijf je elkaar hier scherp in houden. Ook is het voor de gezondheid van het hele gezin relevant dat je van elkaar weet hoe je met de maatregelen om gaat.

 

Maak heldere afspraken

Maak afspraken met elkaar hoe je met de maatregelen omgaat maar ook hoe je er juist voor zorgt dat iedereen aan zijn of haar ontspanning komt. Je kunt hiervoor een plan opstellen waarin je gezamenlijke of individuele activiteiten opschrijft en plant voor de komende tijd. Met de versoepeling van de maatregelen kun je dit plan continu aan blijven passen.

 

Breng ook de risico’s in kaart

Probeer in het plan ook aandacht te geven aan de kansen en bedreigingen die voor jouw gezin een rol kunnen spelen. Kijk naar hoe de kinderen zich ontwikkelen en de juiste aandacht krijgen. Probeer ze goed te informeren over wat wel en niet kan in deze tijd.

Ook voor de ouders zijn er tal van bedreigingen te bedenken tijdens de ‘intelligente lockdown’. Voor veel mensen wordt het financieel een zwaardere tijd omdat mensen hun baan kwijt raken of als ondernemer minder gaan verdienen. Probeer hier goed over na te denken en speel er van tevoren op in. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt, als je hier maar goed naar op zoek gaat.

 

Gun elkaar de ruimte

Iedereen heeft behoefte aan zijn eigen ruimte. In deze tijden is het prettig als iedereen over een eigen kamer beschikt. Als dit zo is, laat jouw gezinsleden daar dan ook zoveel mogelijk met rust. Deze dagen zitten men elkaar al genoeg op de lip, en het is prettig om een ruimte te hebben die ‘’echt van jou’’ is. Mochten jullie niet over een eigen kamer beschikken, zorg dan dat je zoveel mogelijk rekening houdt met elkaars privacy.

Omdat je thuis elkaar waarschijnlijk al veel ziet, kan het handig zijn om te gaan wandelen of iets anders te doen waarbij je even uit huis bent. Doe dit natuurlijk wel met inachtneming van de anderhalve meter regel.

 

Hou contacten buiten het gezin sterk

Blijf ook zoeken naar oplossingen van buiten je gezin. Contact met anderen kan helpen als het moeilijk gaat. De solidatiteit is door de coronacrisis gestegen en er zijn veel mensen die anderen willen en kunnen helpen. Om je aan de maatregelen te houden kun je bijvoorbeeld communiceren door te bellen of via videogesprekken.

Door duidelijke afspraken te maken, goed op elkaar blijven letten maar toch ruimte geven wanneer dit nodig is, kun je het gezin sterk houden. En hopelijk komen jullie dan nog hechter uit deze crisis.

Wat zegt klantadviseur Claudius over dit onderwerp?

“Vóór de crisis was men voornamelijk aan het ‘oriënteren’ op het scheiden en stelde men besluitvorming uit. Nu hoor je vaak dat men aangeeft echt voor zichzelf te kiezen.”

 

“Tijdens de crisis zien we een stijging in het aantal scheidingen. Dit gebeurt trouwens naast Nederland ook in andere landen om ons heen. Als klantadviseur neem je veel gesprekken af en ook daarbij was een bepaalde trend te zien. We hebben vaker beide partners aan de lijn bij de adviesgesprekken. Dit is een teken van betrokkenheid en dat er goed overleg is. Je zou zeggen, omdat je er niet van weg kan lopen, doe je er verstandig aan kennis te nemen van de keuze van de ander en wat het scheiden inhoudt.”

 

Hoe doe je dat?

“Door begrip te hebben voor de wensen van de ander. Dat op zijn beurt komt door goed te luisteren. De huidige situatie leent zich er goed voor. Daarnaast valt het op dat men besluitvaardiger is. Vóór de crisis was men voornamelijk aan het ‘oriënteren’ op het scheiden en stelde men besluitvorming uit. Nu hoor je vaak dat men aangeeft echt voor zichzelf te kiezen. Vóór de crisis kon je bij een kennis of familielid wegtrekken als het even niet ging. Of de feitelijke situatie is anders dan op papier. Het wordt een verhaal van je woont feitelijk samen, maar apart. Het gesprek kun je niet blijven ontwijken naarmate je langer thuiszit met elkaar. De lockdown heeft daar zeker invloed op gehad. We spreken van verschillende (juridische) levensfases, van geboorte tot overlijden zonder enige moeite. Scheiden begint meer in dat rijtje te passen. Ten slotte, spreken mensen hun appreciate uit over het feit dat wij juist nu bereikbaar zijn met onze dienstverlening. Een scheiding moet doorgang vinden ongeacht de omstandigheden. Men ziet in ons een gedegen partij met een duidelijke en efficiënte oplossing. Dat is belangrijk want het geeft hoop en uitzicht op de toekomst. Daar doen we het voor.”

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 8,9 

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

8.9

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.