Hoe kun je als gescheiden ouders het beste met elkaar omgaan?

door | 1 nov, 2022 | Actueel

Een scheiding is een vervelende periode in je leven. Emoties die je vaak ziet bij een scheiding zijn boosheid, verwardheid en ongelukkig zijn. Niet zo gek: je leven staat op z’n kop. Helemaal wanneer je samen met je ex-partner kinderen hebt, is het belangrijk om een goede band te blijven houden samen. Kinderen horen zo min mogelijk last te hebben van een scheiding. 

 

Maar wanneer hebben kinderen het minst last van jullie scheiding? Is het juist belangrijk voor kinderen om hun gescheiden ouders samen activiteiten te zien ondernemen of is het beter om dit te laten als dit keer op keer zorgt voor ruzie?

 

In dit artikel lees je hoe je het beste als gescheiden ouders met elkaar om kunt gaan. Tot slot worden er 3 tips gegeven wat je vooral niet moet doen als je een gescheiden ouder bent. 

 

Je bent niet voor niks gescheiden 

Gescheiden ouders zie je soms activiteiten met elkaar ondernemen. De gedachte hierachter is dat ouders denken dat dit goed is voor het kind of de kinderen. Het idee is goed, maar toch hoef je de lat voor jezelf niet te hoog te leggen. Het is logisch dat jullie als gescheiden ouders op zoek moeten gaan naar nieuwe regels en hoe jullie met elkaar omgaan. Maar onthoud: je bent niet voor niks gescheiden. 

 

Ook voor kinderen kan het verwarrend zijn als gescheiden ouders elkaar op blijven zoeken. Er is na een scheiding vooral behoefte aan duidelijkheid. Hebben jullie samen co-ouderschap voor de kinderen? Dan is het fijn om op bijvoorbeeld een diploma-uitreiking of op een verjaardag normaal met elkaar om te kunnen gaan. Samen barbecueën of kerst vieren met elkaar, hoeft niet. Het belangrijkste is om spanningen en ruzies te voorkomen. Lukt dit niet? Dan is het beter om activiteiten samen (voorlopig) niet op te zoeken.

 

Een goede band met beide ouders 

Het belangrijkste na een scheiding, is dat je je kind een goede band gunt met beide ouders. Situaties als negatief praten over elkaar of je kind tot in detail de ruzie met je ex-partner uitleggen, komt de band niet ten goede. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor het kind op lange termijn. Wel kun je bijvoorbeeld zeggen dat samen zijn op dit moment niet lukt, maar de liefde die je voor je kind hebt, niet verandert. 

 

Tips wat je als gescheiden ouder juist niet moet doen 

 

Laat je kind of kinderen niet kiezen tussen een ouder 

Ondanks de scheiding tussen jou en je ex-partner, houdt een kind van jullie allebei. Zorg ervoor dat je kind na een scheiding geen keuze hoeft te maken tussen papa en mama. Stel met elkaar goede regels op en leg deze vast in een ouderschapsplan. Hiermee wordt onduidelijkheid voorkomen. 

 

Gebruik jullie kind niet als spil tussen jou en je ex-partner

Komt het eens voor dat afspraken anders lopen dan eerder is afgesproken? Het is belangrijk dat je frustratie over zo’n situatie niet uit bij jullie kind. Gebruik hierbij jullie kind ook niet als spil tussen jou en je ex-partner. Lukt het niet samen afspraken te maken? Dan is het verstandig om eens te gaan praten met een mediator

Ben je van plan om te gaan scheiden? NetjesScheiden helpt. Je kan eenvoudig en snel online scheiden in vier simpele stappen. Het is bij deze vorm van scheiden belangrijk dat je goede afspraken kunt maken met elkaar. Lukt dit niet? Ook dan helpt NetjesScheiden, met behulp van een mediator

Heb je vragen of wil je weten welke vorm van scheiden het beste bij jouw situatie past? Neem vrijblijvend contact met ons op. 

 

Laat je kind verhalen vertellen 

Heeft jullie kind een fijne tijd gehad bij je ex-partner? Het is belangrijk dat je kind enthousiast kan vertellen over de leuke dingen die hij of zij heeft beleefd bij de ander. Misschien nog wel belangrijker: zeg nooit dat je gevoelens als eenzaamheid voelt als je kind bij de ander is.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.