Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden?

Hoe vertel je je kinderen dat jij en je partner uit elkaar gaan en hoe help je hen het beste door de scheiding heen? Voor veel ouders zijn dat geen makkelijke vragen. “Het is het allermoeilijkste gesprek dat je als ouder kan voeren”, erkent ook mediator Diane van Heeswijk. Kinderen zullen immers vaak verdrietig en teleurgesteld zijn wanneer ze te horen krijgen dat jij en je partner van plan zijn om uit elkaar te gaan.

Gesprek uitstellen

Van Heeswijk merkt dat veel ouders het moeilijk vinden om hun kinderen te vertellen over de aanstaande scheiding. Ze stellen het gesprek vaak zo lang mogelijk uit: “Je hoort vaak dat het geen goed moment is, bijvoorbeeld omdat de vakantie er aan komt. Maar het is nooit een goed moment. Het is een heel vervelend gesprek.” Uitstel is volgens Van Heeswijk echter niet de oplossing, omdat kinderen vaak wel aanvoelen dat het niet goed zit. De schijn ophouden heeft dan weinig zin.

Samen aankondigen

Wat in ieder geval belangrijk is, is dat jij en je partner de scheiding samen aankondigen. Soms vertelt één van de ouders de kinderen alvast over de scheiding uit frustratie, of omdat het hem of haar allemaal te lang duurt. Of bijvoorbeeld vanuit boosheid, omdat de andere partner het besluit heeft genomen om te scheiden. Dit kan echter heel verwarrend en schadelijk zijn voor de kinderen.

Loyaliteitsconflict

Door samen te vertellen over jullie aanstaande scheiding, voorkom je dat de kinderen in een loyaliteitsconflict terecht komen. Het advies van Van Heeswijk is dan ook: “Laat ze daarom buiten het echtscheidingsconflict, hoe boos je ook op de andere ouder bent. Kinderen mogen hierin geen partij worden en een keuze moeten maken.” Probeer ook het opstellen van het ouderschapsplan zo rustig mogelijk te benaderen, zodat de kinderen niet het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen.

Scheiding komt niet door de kinderen

Ook geeft Van Heeswijk tips over hoe ouders het gesprek met hun kinderen het beste kunnen voeren, al is veel natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Wat altijd van belang is: maak de kinderen duidelijk dat de scheiding niet door hen komt en dat jullie als ouders altijd van hen zullen blijven houden. “Besef ook dat je als partners uit elkaar gaat, maar dat je als ouders altijd aan elkaar verbonden blijft”, voegt Van Heeswijk daaraan toe.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9,7 

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.7

Onze keurmerken

ADR

Al onze mediators voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.