Hoe werkt alimentatie?

door | 16 aug, 2022 | Actueel

Als je besluit om te gaan scheiden van je partner, moeten er veel zaken geregeld worden. De meeste rechten en plichten die je samen had tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap, komen te vervallen als je gescheiden bent. Een uitzondering hierop is de alimentatie. Je bent namelijk verplicht om ook na de scheiding voor elkaar te zorgen. 

 

In dit artikel lees je de betekenis van alimentatie, hoe werkt alimentatie en de regels die gelden bij scheiden en alimentatie. 

 

Wat betekent alimentatie?

Alimentatie wordt ook wel wettelijke onderhoudsplicht genoemd. Simpel gezegd wordt deze financiële bijdrage gezien als een bedrag die je betaalt, voor het levensonderhoud van je kind(eren) en ex-partner. Er zijn twee verschillende soorten alimentatie: de partneralimentatie en de kinderalimentatie. Ook kinderalimentatie is in de meeste gevallen verplicht. 

 

Hoe hoog de financiële bijdrage is, is afhankelijk van een berekening. Het is mogelijk om deze berekening samen met je advocaat of mediator te maken. Degene met het laagste inkomen is vaak ook degene die de alimentatie ontvangt. 

 

Wat zijn de regels bij partneralimentatie?

In de meeste gevallen is het betalen van partneralimentatie na een scheiding verplicht, maar je kunt ook met elkaar afspreken om hiervan af te zien. Hoe lang je partneralimentatie moet betalen, hangt af van het jaar waarin de afspraak gemaakt is of wanneer de rechter de partneralimentatie verplicht had. Ben je sinds 1 januari verplicht om alimentatie te betalen? Let op: dan gelden er nieuwe regels. 

 

Sinds afgelopen 1 januari 2020 ben je maximaal 5 jaar verplicht om alimentatie te betalen. Dit is het maximale termijn. Heeft je huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar geduurd? Dan ben je minder dan 5 jaar verplicht om partneralimentatie te betalen, namelijk de helft. Ben je bijvoorbeeld 8 jaar getrouwd geweest met je partner? Dan betaal je 4 jaar partneralimentatie. 

 

Wat zijn de regels bij kinderalimentatie?

Wil je scheiden van je partner en hebben jullie samen kinderen? Dan kan het zo zijn dat je naast partneralimentatie ook kinderalimentatie moet betalen. Je bent verplicht om kinderalimentatie te betalen tot jullie kind(eren) 21 jaar oud zijn, hier kun je niet van af zien. De regel is dat de niet-verzorgende ouder de financiële bijdrage betaalt aan de ouder die de verzorger is. 

 

Besluit je om samen te zorgen voor de kinderen? Dan wordt dit co-ouderschap genoemd. Ook in dit geval kan er sprake zijn van kinderalimentatie. Degene die het hoogste inkomen heeft, is verplicht om de kinderalimentatie te betalen aan degene met het laagste inkomen. 

 

Hulp nodig bij scheiden en alimentatie?

Op het moment dat je van je ex-partner besluit te gaan scheiden, wordt de alimentatie bepaald. Het kan zijn dat er in de tijd na de scheiding nieuwe situaties voordoen. Denk bijvoorbeeld aan je ex-partner die een nieuwe relatie krijgt of je kind die de leeftijd van 21 jaar bereikt. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden van je ex-partner en heb je hulp nodig bij het berekenen of herberekenen van de alimentatie? NetjesScheiden helpt! Ook wanneer je samen moeilijk tot afspraken kunt komen helpt NetjesScheiden. Dit wordt gedaan met behulp van een mediator. Komen jullie wel samen tot goede afspraken? Dan kan je ervoor kiezen om eenvoudig en snel online te scheiden

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.