Hoe werkt kinderalimentatie aanvragen?

door | 12 apr, 2022 | Actueel

Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner of lig je op dit moment in een scheiding? Er zijn veel dingen die dan geregeld moeten worden. Zeker wanneer er kinderen bij zijn. Een belangrijk onderdeel is de financiën. Denk bijvoorbeeld aan alimentatie. In veel gevallen is er namelijk de alimentatieplicht. Onder de alimentatieplicht valt zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie.

 

In dit artikel lees je meer over de verplichting van partner- en kinderalimentatie en hoe je deze aan kan vragen.

 

Is partneralimentatie verplicht?

Wanneer je ex-partner zichzelf niet kan onderhouden, is het betalen van partneralimentatie verplicht voor 5 jaar. Je hoeft minder lang partneralimentatie te betalen wanneer het huwelijk minder dan 10 jaar heeft geduurd. Hoe hoog de partneralimentatie wordt, hangt af van de manier van leven tijdens het huwelijk. Als je ex-partner zelf een inkomen heeft, is het toch nog mogelijk dat je verplicht bent partneralimentatie te betalen.

 

 

 

Is kinderalimentatie verplicht?

Wanneer je kind(eren) voornamelijk woont bij één van de ouders, noem je dit de verzorgende ouder. De andere ouder heeft een omgangsregeling. De ouder met omgangsregeling wordt de niet-verzorgende ouder genoemd.

De niet-verzorgende ouder is volgens de wet verplicht om financieel te blijven zorgen voor de kinderen. Deze plicht wordt ook wel de alimentatieplicht genoemd. De hoogte van de kinderalimentatie wordt bepaald door onder andere de omgangsregeling. De regel is dat hoe meer de niet-verzorgende ouder het kind/de kinderen ziet, hoe minder alimentatie betaald hoeft te worden. De alimentatieplicht geldt tot jullie kind 21 jaar is.

 

Hoe kinderalimentatie aanvragen?

Wil je kinderalimentatie aanvragen, maar weet je niet hoe dit moet? Het belangrijkste is dat je samen met je ex-partner afspraken maakt over de kinderalimentatie. De gemaakte afspraken worden schriftelijk vastgelegd in het ouderschapsplan. De rechter kijkt naar de gemaakte afspraken en legt deze definitief vast.

NetjesScheiden helpt jullie graag verder bij het maken van afspraken over de alimentatie, bijvoorbeeld met behulp van een mediator. Onze ervaren mediator helpt jullie om met elkaar tot goede afspraken te komen. Dit gebeurd aan tafel of via online video calls.

Lukt het jullie wel om afspraken te maken met elkaar? Ook dan helpt NetjesScheiden. Bij NetjesScheiden is het mogelijk online je scheiding te regelen. Dit is naast de snelste, ook de meest voordelige manier om te scheiden.

Heb je vragen over scheiden? Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de juiste oplossing voor jouw situatie.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.