Hoe werkt uit elkaar gaan met samenlevingscontract?
Heb je samen met je partner een samenlevingscontract en hebben jullie samen besloten om uit elkaar te gaan? Als je uit elkaar gaat en jullie hebben een samenlevingscontract, betekent dit het einde van het samenlevingscontract.
In dit artikel wordt er antwoord gegeven op de vragen: wat is samenlevingscontract? Hoe ga je uit elkaar met een samenlevingscontract? Tot slot lees je meer over het samenlevingscontract ontbinden en kosten.
Wat is een samenlevingscontract?
Als je besluit om samen te gaan wonen met je partner, kan je ervoor kiezen om een samenlevingscontract op te stellen. Een samenlevingscontract is niet verplicht, maar vaak wel handig. In dit contract staan afspraken tussen jou en je partner. Je kan afspraken op papier zetten over bijvoorbeeld de bankrekeningen van jullie samen, hoe de kosten worden verdeeld voor boodschappen, kleding en andere vaste lasten en de verdeling van jullie spullen als jullie uit elkaar gaan.
Niet alleen voor het verdelen van spullen als jullie uit elkaar gaan is een samenlevingscontract handig. Ook als één van jullie plotseling komt te overlijden blijft je partner goed achter. Vaak zie je dat er een samenlevingscontract wordt opgesteld als er bijvoorbeeld een hypotheek wordt aangevraagd of voor het krijgen van partnerpensioen.
Hoe werkt het beëindigen van een samenlevingscontract?
Als je besluit om uit elkaar te gaan, kan je zelf het samenlevingscontract beëindigen. Eigenlijk is het zo dat als je uit elkaar gaat, jullie samenlevingscontract ook stopt. Je hoeft hiervoor niet naar een rechter of naar een notaris. Toch is het verstandig om je samenlevingscontract te ontbinden met een brief naar je notaris. De notaris kan deze brief in jullie dossier opnemen, wat misverstanden in de toekomst doet voorkomen.
Welke kosten komen er kijken bij het ontbinden van een samenlevingscontract?
Voor het beëindigen van een samenlevingscontract, zijn er geen extra kosten. Wel is het zo dat afspraken die gemaakt moeten worden na het uit elkaar gaan kosten met zich mee kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het opstellen van een ouderschapsplan. In dit document worden alle afspraken schriftelijk vastgelegd over de opvoeding en verzorging van je kind of kinderen.
Heb je geen samenlevingscontract, maar bijvoorbeeld een geregistreerd partnerschap of een huwelijk en wil je weg bij je partner? NetjesScheiden helpt je snel en voordelig met online scheiden. Lukt het niet om samen met je partner tot goede afspraken te komen? Dan is het mogelijk om met behulp van een mediator je scheiding te regelen.
Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie!
Uit elkaar met samenlevingscontract
Eerlijk en netjes jullie samenlevingscontract ontbinden. Wij helpen jullie graag!
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.