Hoe worden huisdieren verdeeld na een scheiding?

In maar liefst 40 procent van de huishoudens in Nederland is een kat of hond aanwezig. Voor veel mensen heeft hun huisdier een volwaardige plaats in het gezin en ze hebben dan ook een bijzondere band met hun huisdier. Maar wie krijgt de huisdieren na een scheiding?

Huisdier als zaak

Kinderen mogen als ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt zelf kiezen bij wie van de ouders ze willen wonen. Huisdieren kunnen dit echter niet zelf aangeven, ze hebben geen stem en worden dan ook behandeld als ‘zaak’. Dat klinkt wat onvriendelijk, maar betekent in de praktijk dat huisdieren tijdens de scheiding op dezelfde manier behandeld worden als bijvoorbeeld het meubilair. Huisdieren zijn objecten die verdeeld moeten worden.

De verdeling

Net als alle andere gezamenlijke bezittingen moeten de huisdieren dus verdeeld worden bij een scheiding. Als je de huisdieren graag wilt hebben, zul je je ex-partner dus moeten compenseren voor de waarde van de dieren. Zeker wanneer de hond of kat een stamboom heeft, kan het om serieuze bedragen gaan. Als jullie het niet eens kunnen worden over de verdeling van de huisdieren, zal de rechter uitspraak doen.

Omgangsregeling

Wat wel overeenkomt met hoe kinderen behandeld worden tijdens een scheiding, is dat ook voor huisdieren een omgangsregeling bepaald kan worden. Als jij en je ex-partner het hierover eens zijn geworden kun je deze omgangsregeling opnemen in het echtscheidingsconvenant.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9,7 

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.7

Onze keurmerken

ADR

Al onze mediators voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.