Hoe wordt vermogen verdeeld bij een scheiding?

door | 5 jul, 2022 | Actueel

Als je besluit om uit elkaar te gaan, moeten er veel afspraken worden gemaakt en valt er veel te regelen. Denk bijvoorbeeld aan een ouderschapsplan opstellen en het verdelen van jullie vermogen. Bij veel stellen die uit elkaar gaan zie je onduidelijkheid en misschien wel ruzie ontstaan bij het verdelen van vermogen.

 

In dit artikel wordt er uitgelegd wat er valt onder vermogen, hoe vermogen verdeeld wordt bij gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen en bij een huwelijk op basis van huwelijkse voorwaarden.

 

Wat valt er onder vermogen?

Wat vermogen bij scheiding precies betekent? Jullie vermogen is de waarde van jullie bezittingen min eventuele schulden. Denk bij bezittingen aan jullie inboedel, spaargeld, obligaties, aandelen, auto’s en een eventuele tweede woning. De eerste stap bij het verdelen van jullie vermogen is kijken wat jullie vermogen is.

 

 

 

Vermogen verdelen bij gemeenschap van goederen

Hebben jullie voor het trouwen in gemeenschap van goederen geen afspraken vastgelegd bij de notaris over het vermogen? Als jullie voor 2018 getrouwd zijn, dan zijn jullie getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat het totale vermogen en eventuele schulden verdeeld zullen worden over jullie beiden. Denk aan bijvoorbeeld jullie woning inclusief de inboedel en de verzekeringspolissen.

 

Vermogen verdelen bij beperkte gemeenschap van goederen

Ben je samen met je partner getrouwd na 1 januari 2018? Dan ben je (waarschijnlijk) getrouwd op basis van beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat je vermogen van voor jullie huwelijk van jou blijft. Wel moet je het vermogen opgebouwd tijdens jullie huwelijk samen verdelen. Dit wordt gezamenlijk vermogen genoemd.

 

Vermogen verdelen bij huwelijkse voorwaarden

Als jullie getrouwd zijn op basis van huwelijkse voorwaarden, hebben jullie voordat jullie trouwden afspraken gemaakt over verdelen van vermogen. Heeft er een verrekening plaatsgevonden? Jullie gezamenlijke vermogen moet dan verdeeld worden.

 

Is er geen verrekening geweest? Dan is het verdelen van jullie vermogen nog steeds een lastige taak. In dit geval heb je alsnog de kans dat vermogen verdelen op dezelfde manier wordt gedaan als wanneer je getrouwd was geweest in gemeenschap van goederen.

 

Ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden kan je gemakkelijk en snel online scheiden. Lukt het niet om samen afspraken te maken over vermogen verdelen of andere onderwerpen? Kijk dan eens of scheiden met behulp van een mediator wat voor jullie is. Als je gaat scheiden met behulp van een mediator, kom je samen tot een juiste oplossing.

 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.