Homo’s hebben vaak een beter ‘nahuwelijk’ dan hetero’s

by | 8 apr, 2019 | Actueel

Het aantal vechtscheidingen neemt al jaren toe. Inmiddels is één op de vier scheidingen een echtscheiding, waarbij het contact tussen beide partners dus ernstig verstoord is. Maar hoe gaat dat eigenlijk bij homostellen die hun relatie verbreken, hoe gaan zij met elkaar om na hun scheiding? Journalisten Maaike Lange en Jack Valkering van Trouw zochten het uit.

Praktisch ‘nahuwelijk’

Het ‘nahuwelijk’ noemen ze het, de periode na je scheiding. Een term die eerder al werd geïntroduceerd door programmamaker Djoeke Veeninga. Ook haar viel het op dat hetero’s nauwelijks aan een ‘nahuwelijk’ doen. De weinige nahuwelijken die er wel zijn, zijn vooral praktisch: gericht op het zo goed mogelijk doen voor de kinderen. “Er heerste vooral een sfeer van harde grappen maken over je ex, een vechtscheiding-mentaliteit, ook onder mensen die normaal toch vergevensgezind zijn of in staat in redelijkheid dingen op te lossen”, vertelt ze.

Zelf vormgegeven familie

Door de kinderen vormen gescheiden heterostellen vaak toch nog een familie. “Homo’s hebben vaak behoefte aan een zelfvormgegeven familie”, zegt de Zweedse hoogleraar genderstudies Jens Ryström. Zij creëren hun eigen familie door een goede band met hun exen te onderhouden.

Beter in praten

Daarnaast blijkt uit een ouder Amerikaanse onderzoek dat homo’s beter zijn in het praten over emoties en conflicten, waardoor ze positiever in een gesprek staan. De zoeken vaak een rustigere manier om ruzies uit te praten, waardoor de kans op een betere verstandhouding na de relatie ook groter is. 
Lange en Valkering concluderen na hun gesprekken met ervaringsdeskundigen en experts dan ook dat hetero’s op het gebied van het ‘nahuwelijk’ nog veel kunnen leren van gescheiden homostellen. 

 

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9,7 

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.7

Onze keurmerken

ADR

Al onze mediators voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.