Hulp bij vechtscheiding: Wat is een vechtscheiding en hoe kan ik een vechtscheiding voorkomen?
Gelukkig lukt het de meeste stellen die gaan scheiden, om tot goede afspraken te komen met elkaar. Zeker als je samen met je ex-partner kinderen hebt die onder de 18 jaar zijn, is het belangrijk om tot goede afspraken te kunnen komen.
Een scheiding kan gevolgen hebben voor kinderen. Zeker als ouders veel ruzie hebben en boos zijn op elkaar. Als er veel ruzie is bij een scheiding, kan je in een vechtscheiding terechtkomen.
In dit artikel wordt er antwoord gegeven op de vragen: wat is een vechtscheiding? Hoe kan ik een vechtscheiding voorkomen? Tot slot wordt er antwoord gegeven op de vraag welke hulp je kan krijgen bij een vechtscheiding.
Wat is een vechtscheiding?
Bij een echtscheiding komen vaak veel emoties kijken. Hierdoor wordt er niet altijd het verstand gebruikt. Er wordt ruzie gemaakt over van alles. Denk bijvoorbeeld aan jullie inboedel, wie er in jullie (koop) huis blijft wonen, hoe jullie vermogen wordt verdeeld en alles rondom de kinderen. In Nederland zijn ongeveer 10 tot 15 procent van alle scheidingen een vechtscheiding.
Je kan bij een vechtscheiding meer spreken over een gevecht dan over een scheiding. Niet voor niks moeten sommige scheidingen ook worden uitgevochten met behulp van een rechter. Een vechtscheiding kan wel jaren duren en daarbij ook nog eens veel geld kosten voor jullie beide.
Hoe kan ik een vechtscheiding voorkomen?
Ben je van plan om te gaan scheiden? Voorkom negatieve gevoelens tegenover elkaar en daarbij behorende ruzies, scheldpartijen en verwijten. Deze strijd heeft niet alleen gevolgen voor jullie, maar ook op de eventuele kinderen die in het spel zijn. Het is dan ook belangrijk om een vechtscheiding te voorkomen. Hoe je een vechtscheiding voorkomt? Lees de tips hieronder:
- Wees er op tijd bij. Denk je aan scheiden? Stel dit dan niet te lang uit;
- Gebruik je kinderen niet als machtsmiddel!;
- Met elkaar tot een zo best mogelijke situatie komen. Kinderen kan je dan ook betrekken bij de scheiding. Bereid elkaar goed voor op welke gevolgen er komen gaan;
- Praat niet slecht over elkaar waar de kinderen bij zijn!;
- Probeer kinderen uit te leggen wat de situatie is als je gaat scheiden, maar vertel niet alles tot in detail. Informatie als alimentatie regelen hoeft niet verteld te worden.
Welke hulp kan ik krijgen bij een vechtscheiding?
Ben je van plan om te gaan scheiden, maar lukt het niet om samen afspraken te maken? Of wil je een vechtscheiding voorkomen? Kijk dan eens of scheiden met behulp van een mediator wat voor je is. Een mediator is een partij die niet is beïnvloed door een ander. Dit maakt het makkelijker uit te leggen wat een vechtscheiding als gevolg heeft.
Als je gaat scheiden met behulp van een mediator, kom je samen tot een juiste oplossing. De communicatie loopt beter en op deze manier lukt het om toch tot goede afspraken te komen. Zijn er kinderen in het spel? Dan staat bij mediation de kinderen voorop.
Is het wel mogelijk om samen tot goede afspraken te komen? Dan kan je eenvoudig en snel online scheiden.
Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie!
Alsjeblieft, jouw stappenplan
Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.