Hypotheek nemen zonder uitkopen: hoe zit dit?
Ga je scheiden van je partner? Een van de dingen die je moet regelen is jullie woning. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld je koophuis te verkopen of dat jij of je partner er blijft wonen. Is dit laatste het geval, dan moet de hypotheek op één naam worden gezet. Je kunt ervoor kiezen om de hypotheek over te nemen zonder je partner uit te hoeven kopen. Dit wordt ook wel het ontslaan van hoofdelijke aansprakelijkheid of hypotheekoversluiting genoemd. In deze blog lees je hoe het zit als je hiervoor kiest.
Mag je de hypotheek overnemen zonder uitkopen?
Regelmatig wordt de vraag gesteld of je de hypotheek over mag nemen zonder uitkopen. In Nederland is het uitkopen van je partner niet verplicht. Toch komt het niet vaak voor dat dit niet hoeft. De partner die weggaat uit jullie woning blijft namelijk achter met lege handen. Heeft je partner voldoende vermogen of zijn er andere afspraken gemaakt, dan kan hiervoor worden gekozen. Let wel op: kies je hier wel voor dan is degene die de hypotheek overneemt 100% verantwoordelijk voor het betalen ervan.
Hoe regel je dit?
Neem je de hypotheek over van jullie koopwoning zonder je partner uit te kopen? Dan is de eerste stap de mogelijkheden in kaart brengen. Je kunt hiervoor de hypotheekovereenkomst lezen of contact opnemen met de bank die de lening heeft verstrekt. Ook is het belangrijk om te weten wat je eigen vermogen is en of je de hypotheek alleen kunt betalen. Om een goed beeld te krijgen van je financiën kijk je naar je inkomen, uitgaven en kredietgeschiedenis.
Als het door de bank is toegestaan en je hebt voldoende eigen vermogen, dan is de laatste stap akkoord vragen bij je bank. Hiervoor zijn verschillende documenten nodig. Krijg je toestemming, dan wordt er een contract opgesteld waarin staat dat jij 100% verantwoordelijk bent voor de hypotheek.
Wat als afspraken maken over jullie woning niet lukt?
Als je samen met je (ex) partner een koophuis hebt, zijn er een aantal mogelijkheden bij een scheiding. Zo kan je ervoor kiezen om de woning niet te verdelen, de ander uit te kopen en samen de woning te verkopen en de winst of schuld te verdelen. Ook kan je jullie woning verkopen en op zoek gaan naar een nieuwe plek.
Lukt het je niet om goede afspraken te maken over? Dan is hulp vragen aan een mediator wat voor jouw situatie. Door mediation worden vechtscheidingen voorkomen en conflicten over het uit elkaar gaan opgelost. Voor deze manier van uit elkaar gaan betaal je meer dan bij online scheiden. Online je scheiding regelen is de snelste en goedkoopste manier. Hoe hoog de kosten zijn, hangt af van hoeveel gesprekken er nodig zijn om afspraken te maken.
Heb je vragen over het regelen van je scheiding? NetjesScheiden helpt je graag. Neem vrijblijvend contact op.
Alsjeblieft, jouw stappenplan
Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.