Ik wil scheiden, maar mijn partner niet. Wat nu?

door | 22 nov, 2022 | Actueel

Momenten van ruzie en stiltes wisselen elkaar steeds meer af. Je merkt dat jij en je partner uit elkaar zijn gegroeid en dat jullie relatie voor jou niet meer werkt. Uiteindelijk maak je de keuze: je wilt gaan scheiden van je partner. De eerste stap is je partner vertellen dat je wilt gaan scheiden.

Deze stap is misschien meteen wel de moeilijkste. In de meest perfecte situatie zijn jullie het samen eens dat het tijd is om te gaan scheiden. Toch is dit niet altijd het geval. Het kan zijn dat jij wilt scheiden, maar je partner niet. Kan je scheiden als je partner het niet wilt en hoe ga je om met zo’n situatie? Het antwoord op deze vragen, lees je in dit artikel.

 

Kan je scheiden als je partner dat niet wilt?

Waar je bij een huwelijk allebei het ja woord moet geven, is dat niet nodig bij een scheiding. Als je partner weigert om te gaan scheiden, is het mogelijk om een eenzijdig verzoek tot scheiding in te dienen. Dit kan je vaak niet zelf doen, maar wordt door een advocaat gedaan. Je partner heeft 6 weken de tijd om bezwaar te maken tegen het verzoek. De rechter zorgt er uiteindelijk voor dat er een overeenstemming komt over de scheiding. Is je partner het ook hier mee oneens? Er kan binnen 3 maanden in hoger beroep worden gegaan.

Wilt je partner niet scheiden? Dan is het aan te raden om samen mediation te proberen. Met behulp van een mediator kan er worden gekeken naar de reden waarom je partner niet wil scheiden en kunnen er afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld de nieuwe woonsituatie of het ouderschapsplan.

 

Tips hoe je om kan gaan met deze situatie

Heb je besloten dat je wilt gaan scheiden van je partner, maar is je partner het hier niet mee eens? Lees hier de belangrijkste tips hoe met deze situatie het beste om kunt gaan.

 

Duidelijke communicatie

Het belangrijkste is dat je altijd duidelijk bent in de communicatie. Geef je partner geen valse signalen of valse hoop dat jullie huwelijk nog te redden valt.

 

Blijf bij je besluit

Heb je besloten om te gaan scheiden? Dan is dit een grote stap. Het kan zijn dat je soms momenten krijgt van twijfel. Toch is het belangrijk dat je blijft bij je besluit en onthoud waarom je tot je besluit bent gekomen. Alleen op deze manier is het mogelijk om een eenzijdige scheiding goed te laten slagen.

Ben je van plan om te gaan scheiden? NetjesScheiden helpt. Je kan eenvoudig en snel online scheiden in vier simpele stappen. Het is bij deze vorm van scheiden belangrijk dat je goede afspraken kunt maken met elkaar. Lukt dit niet? Ook dan helpt NetjesScheiden, met behulp van een mediator.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.